Hlavní navigace

Google vydává Hangouts Chat, je odpovědí na úspěch Slacku či MS Teams

5. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Google
Google oficiálně spustil aplikaci Hangouts Chat, svou odpověď na rozmach chatovacích kolaborativních nástrojů.

Hangouts Chat funguje obdobně jako třeba Slack, tedy se záměrem omezit využívání e-mailové korespondence a usnadnit komunikaci a sdílení informací v rámci pracovního kolektivu. Mezi jeho funkce patří členění konverzací do vláken, chaty s dohledatelnou historií a celá škála dalších integrovatelných aplikací a chatbotů.

Google poprvé představil Hangouts Chat před necelým rokem, kdy oznámil záměr rozdělit původní Hangouts na dva produkty pro předplatitele G Suite. A zatímco videokonferenční Hangouts Meet byl uveden do provozu záhy, na chatovací apku jsme si v její plné verzi museli pár měsíců počkat.

A i když s ní Google přichází relativně pozdě, nemusí být nutně v nevýhodě. Žádný z konkurenčních produktů totiž zatím nezískal tržní dominanci.

„Výrobci se zatím pořád ještě snaží cílit na konkrétní typy využití a většina těchto aplikací si je dost podobných,“ hodnotí situaci na trhu David M. Smith ze společnosti InFlow Analysis.

Každá z chatovacích místností Hangouts Chat pojme až osm tisíc uživatelů a přístupná je v prohlížeči i na mobilních zařízeních, v systémech iOS a Android. Díky napojení na Google Vault navíc obsáhne velké množství dat a je tak využitelná i v rámci velkých podniků.

Automatizaci některých úkolů má Hangouts Chat zvládat díky umělé inteligenci. Hlavním tahákem by však mělo být úzké propojení s nástroji G Suite, včetně Drive, Kalendáře, Dokumentů, Tabulek a Prezentací. Rychlé přechody z Hangouts Chatu do Meetu a zpět jsou samozřejmostí.

Zatímco MS Teams jsou předpokládanou volbou pro zákazníky Microsoftu, dá se čekat, že Hangouts Chat bude prioritou pro ty zvyklé na produkty Googlu. Zásadní však bude to, jak se Googlu podaří propojit Chat s doplňky výrobců třetích stran.

příloha_ovladnete_sva_data

„Aby se takové produkty na trhu prosadily, potřebují nejen vlastní funkce, ale celý ekosystém,“ říká Alan Lepofsky ze společnosti Constellation Research. Hned při vydání tak je Chat propojený například s aplikacemi Zero, Egnyte, Zoom.ai, Trello, Jira nebo Wrike, ale také se systémem Salesforce.

Další výrobci mohou své produkty přidávat prostřednictvím speciální výrobní platformy.

Byl pro vás článek přínosný?