Hlavní navigace

HTML5 změní mobilní ekosystém a ohrozí i Apple

13. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Široké přijetí standardu HTML5 pro webové aplikace by mohlo snížit operativní zisk společnosti Apple až o 30 %.

Finanční analytici z Bernstein Research předpovídají, že široká adopce HTML5 nejvíce dopadne na přístroje iPhone a iPad. Nejprve se projeví snížením marží a později i menším tržním podílem. Do roku 2015 se pak vlivem těchto změn sníží operativní zisk Applu až o 30 %. Podle autorů studie jsou proto HTML5 aplikace jednou z nejdůležitějších oblastí, o kterou by se měli akcionáři Applu zajímat.

Jeffrey Hammond, hlavní analytik Forrester Research, je také přesvědčen o tom, že HTML5 bude mít velký dopad na mobilní ekosystém. „S tím, jak bude více a více společností investovat do HTML5 klientů - nebo dokonce nativních aplikací kombinujících HTML5 a nativní kód v - budeme svědky snižování nákladů vynaložených na portování aplikací na další platformy jako jsou Android či Windows 8. Tím se sice nezničí, ale alespoň naruší výhoda prvního tahu pro Apple,“ píše Hammond. „Nejvíce z toho budou těžit Microsoft a Google a jejich OEM partneři. Stejně tak ale i LinkedIn, Salesforce, Financial Times, Amazon a mnoho dalších.“

Standard HTML5 je pro vývojáře a podniky atraktivní především z toho důvodu, že jej lze použít pro vývoj multiplatformních webových aplikací. To je cenově efektivnější a také méně pracné než vytváření různých nativních aplikací pro iOS, Android či Windows Mobile. Pro vývojáře jde navíc o způsob, jak se vyhnout 30% provizi, kterou si Google s Applem účtují za prodej aplikací prostřednictvím jejich obchodů.

Přechod z nativních aplikací na HTML5 však nenastane přes noc. V současné době se musí HTML5 aplikace stále potýkat s určitými nedostatky. Vývojářům například vadí, že jsou aplikace pomalejší, což je důležité zejména pro herní průmysl. Kromě toho pořád existují velké rozdíly mezi mobilními webovými prohlížeči, což může v konečném důsledku opět navýšit náklady na vývoj aplikací v HTML5. Často se hovoří i o možném bezpečnostním riziku, jaké mohou HTML5 aplikace představovat. To vše ale vzali analytici Bernsteinu v potaz a proto také jejich studie hovoří až o roku 2015.

Byl pro vás článek přínosný?