Hlavní navigace

IEEE chce vnést pořádek do internetu věcí

22. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Organizace IEEE se pustila do ambiciózního projektu, kterým je vytvoření zastřešující architektury pro internet věcí.

Cílem institutu je vytvořit jednotný rámec pro interoperabilitu mezi připojenými přístroji a souvisejícími aplikacemi v domácích a průmyslových systémech, telematice a ve všech dalších oblastech, kde se v příštích letech počítá s uplatněním pro internet věcí (IoT). Standard má zohledňovat odlišnosti různých odvětví a přitom umožnit sdílení dat napříč systémy IoT.

„Aktivity v dnešním internetu věcí probíhají odděleně,“ vysvětlil Oleg Logvinov, předseda pracovní skupiny IEEE P2413. I to má nový standard změnit.

Analytik IDC Michael Palma na druhou stranu upozorňuje, že na podobném projektu již pracuje sedm různých průmyslových sdružení. Větší smysl by podle něj proto dávalo, kdyby všichni své úsilí spojili.

Podle Logvinova nicméně není cílem IEEE nahradit již existující pracovní skupiny. Pouze je prý nutné vytvořit místo, kde by mohli všichni pracovat společně a společně posouvat vývoj dále. Takové prostředí podle Logvinova může vytvořit jen globální standard.

Logvinov přirovnal dnešní internet věcí ke skupině ostrovů. Pro vytvoření většího celku je jednotlivé ostrovy nutné propojit mosty a nakonec ostrovy přeměnit v jednu pevninu. Ve výsledku by to prý mělo přínosy ve formě úspor z rozsahu, nižších cen hardwaru a netušených možností pro budoucí aplikace.

příloha_ovladnete_sva_data

IEEE věří, že se jí podaří potřebný standard vytvořit do roku 2016. To je, jak ostatně přiznává i samotný Logvinov, velmi ambiciózní cíl. Vložené úsilí se ale podle Logvinova vyplatí, protože internet věcí má potenciál stát se další fází průmyslové revoluce.

 

Byl pro vás článek přínosný?