Hlavní navigace

IEEE začíná připravovat půdu pro 400Gb ethernet

3. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © gluke - Fotolia.com
Organizace IEEE zahájila činnost zvláštní pracovní skupiny, která má zkoumat možnosti vývoje ethernetových standardů 400 Gb/s. Reaguje tak na rychle rostoucí poptávku po přenosových pásmech, kterou by měl ethernet uspokojit.

Sítě se podle výpočtů IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) budou muset vypořádat s průměrným ročním nárůstem až o 58 %. Vedle rostoucího počtu uživatelů půjde o důsledek používání nových přístupových metod, sociálních sítí a služeb typu video on demand.

Síťový provoz se podle IEEE postupně dostane na takovou úroveň, že v roce 2015 bude pro jeho zvládnutí vyžadována přenosová rychlost o velikosti 1 terabitu za sekundu, zatímco v roce 2020 už to bude terabitů deset.

Aby toho nebylo málo, společnost Cisco předpovídá, že mobilní datový provoz během příštích čtyř let vzroste dokonce až čtrnáctinásobně. Výrazně tak předčí pevný datový provoz.

Organizace IEEE nechce nechat nic náhodě a vytvořila proto výzkumnou skupinu, která by se měla zajímat o vývoj 400Gb ethernetových standardů. To i přesto, se nyní na trh teprve dostávají 100Gb produkty.

„Poptávka po přenosových pásmech rychle roste - máme tu telefony, servery... dokonce už i 40Gb servery. Valí se na nás pásmové tsunami,“ říká John D'Ambrosia, šéf nově vytvořené výzkumné skupiny. „V době, kdy jsme začínali se 100Gb Ethernetem, iPhone ještě neexistoval.“

„Bezdrátově se odešle více videa než přes kabel,“ poznamenává D'Ambrosia. Sociální sítě v čele s Facebookem nyní mají několik miliard uživatelů, zatímco v roce 2006, kdy se poprvé začalo hovořit o 100Gb Ethernetu, šlo jen o desítky miliónů.

Rozhodně tedy nelze říci, že na průzkum 400Gb Ethernetu ještě nedozrál čas. Vždyť práce na standardech, na kterých staví 100Gb Ethernet, začaly dávno předtím, než došlo v roce 2010 k jejich schválení. D'Ambrosia očekává podobný průběh i v případě 400 Gb. Ke schválení standardů podle něj nedojde dříve než v roce 2017.

Byl pro vás článek přínosný?