Hlavní navigace

iMessage od Applu získá novou funkci – chat pro firmy

26. 1. 2018

Sdílet

 Autor: © sellingpix - Fotolia.com
Chatovací software iMessage se dočká vylepšení, které postupně aplikuje kupříkladu i konkurenční Messenger od Facebooku: umožní snadnou a přímou komunikaci s obchodníky a podniky. Zprávu přinesl jako první server TechCrunch.

Nový prvek se jmenuje Business Chat a odhalen byl už minulý rok na konferenci Applu; do praxe však vejde až na jaře a jako první partnery si zajistil zvučná jména, byť primárně americká: Hilton, Wells Fargo nebo Discover.

Mimo běžnou komunikaci se zástupcem firmy umožní Business Chat také provádět platby skrze Apple Pay a, dle potřeb společnosti a zákazníka, také třeba domluvit schůzku.

Jde o jeden z nejvýraznějších kroků Applu z posledních měsíců: představuje posun firmy směrem k B2C komunikaci a přímý odklon od platforem konkurence, ať už jde o Messenger nebo služby Googlu či Twitteru.

Ačkoli se iMessage na první pohled nezdá jako místo vhodné pro obchodní komunikaci – konec konců je určen primárně na konverzaci s rodinou a blízkými – tak tato realita se může velmi rychle změnit. Instant messaging roste v posledních letech velice rychle a nic nenaznačuje, že by se obliba tohoto trendu měla zpomalit;  a i podniky již objevují jeho kouzlo, jednoduchost a okamžité spojení s kýmkoliv, kdekoliv.

Přesto nebude mít Apple vstup na podnikový messaging zcela bez zádrhelů. Především ten v podobě Facebooku. Jeho Messenger má v současnosti nějakých 1,3 miliardy uživatelů, propojených navíc se samotnou sociální sítí, na které jsou firmy obecně velmi aktivní.

Podle dat Facebooku používalo za minulý rok 80 % z 65 milionů na síti aktivních podniků Messenger ke komunikaci se zákazníky. O obchodní komunikaci se navíc firma pokouší i na své další sociální síti, Instagramu.

Nedávno navíc vstup do oblasti komunikace s podniky skrze instant messaging oznámil také WhatsApp, své koně v závodě má i nepostradatelný Google; o Twitteru, který je obecně platformou pro uživatele stěžující si na cokoliv od kvality služeb po pozdní dodání výrobku, ani nemluvě.

příloha_ovladnete_sva_data

Zatím jediná podstatná výhoda iMessage se tak jeví v podobě možnosti okamžitého placení skrze Apple Pay a také toho, že není nutné aplikaci stahovat – s iPhony a dalšími iOS produkty se dodává automaticky.

Business Chat by se měl v iMessage objevit ve verzi systému iOS 11.3, která je plánovaná na letošní jaro.

Byl pro vás článek přínosný?