Hlavní navigace

Internet Explorer překvapivě roste, Firefox klesá do hlubin

4. 8. 2020

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Chrome je na hranici 71 % uživatelského podílu. Daří se také Edgi. Firefox a menší prohlížeče směřují do záhuby.

Oblíbenost prohlížeče Chrome nadále roste. Dle dat společnosti Net Applications zvýšil během července svůj uživatelský podíl o 0,8 procentního bodu na celkových 71 %. Jde o nejvyšší meziměsíční nárůst od března a celkově si Chrome od začátku roku polepšil o 4,4 procentního bodu. Jediným dalším, kdo může letošní rok hodnotit zatím pozitivně, je konkurence od Microsoftu.

Čísla se pro Chrome vyvíjejí povzbudivě i v dlouhodobém kontextu. Nárůst jeho uživatelského podílu za uplynulého půl roku je totiž víc než dvojnásobný oproti nárůstu za celý loňský rok.

Aktuální modely pro Chrome předpokládají 72 %, kterých by měl dosáhnout v prosinci, respektive až 75 % na začátku roku 2022. Bude však na vrcholu už navždy? Jen vzpomeňme historii, kdy kdysi bezkonkurenční Netscape Navigator byl pohlcen Internet Explorerem, ten následně Chromem…

A koneckonců, není tomu až tak dlouho, co se na výsluní vyhříval též Firefox od Mozilly. V dubnu 2010 si držel uživatelský díl 25,1 % postupně ukrajovaný z koláče, kterému dominoval Internet Explorer.

Dnes má Firefox 7,3 %, když v červenci zaznamenal další propad, tentokrát o 0,3 procentního bodu, a už v březnu ho na druhé příčce oblíbenosti internetových prohlížečů vystřídal Edge. V červenci se díra mezi oběma zmíněnými zdvojnásobila, Edge v současnosti dosahuje na 8,5 %. Prognózy naznačují, že v listopadu se Firefox propadne pod 7 % a už v září příštího roku bude dokonce na 5 %.

Spokojení mohou být s vývojem v Microsoftu, Edge s Explorerem si v červenci v součtu polepšili o 1,9 procentního bodu na výsledných 14,5%, což představuje nejlepší čísla od srpna 2018.

Není však bez zajímavosti, že z uvedených 1,9 % jich většinu „udělal“ Explorer. Jako vysvětlení se nabízí vyšší množství uživatelů na home office, kde – na rozdíl od firemních PC – na vlastních počítačích pracují se „starým dobrým Explorerem“.

příloha_ovladnete_sva_data

Na druhou stranu, Edge roste už osmý měsíc v kuse a za rok touto dobou by se mohl dostat přes hranici 11%.

Co se týče ostatních prohlížečů, Safari si v červenci pohoršilo o 0,6% na 3%, což je nejhorší výsledek od konce roku 2008. Se skóre 0,8 % si pohoršila také Opera.

Byl pro vás článek přínosný?