Hlavní navigace

Internet Explorer v tomto roce ztratí dominantní postavení ve firemním prostředí

9. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Analytická společnost Gatner předpovídá, že webový prohlížeč Chrome bude do konce tohoto roku vůbec poprvé používat více firemních uživatelů, než Internet Explorer.

Podle Gartneru budou v příštím roce webový prohlížeč Googlu používat asi dvě třetiny firemních uživatelů. Pro Microsoft je to velká rána, jelikož i když podíl jeho prohlížeče mezi domácími uživateli upadá již léta, Internet Explorer se stále držel alespoň v korporátním světě.

„Firmy musejí (pro své in-house aplikace) používat IE8, jelikož Microsoft podporuje ve Windows pouze jednu verzi Internet Exploreru,“ uvedl analytik Gartneru Michael Silver. „A protože nemohli používat vedle IE8 i IE11, museli firemní uživatelé na svá zařízení nainstalovat další prohlížeč.“ A tím se stal Chrome.

Zatímco na konci tohoto roku bude mít podle Gartneru Chrome ve firemním prostředí před IE náskok pouze v řádu několika procent, v příštím roce se podíl firemních uživatelů Chrome zvýší ze 43 % na 65 %, zatímco podíl IE klesne ze 47 % na 28 %.

Microsoft se bude snažit tento trend zvrátit pomocí prohlížeče Edge, který přinesou Windows 10. Ten bude možné mít na zařízení nainstalován vedle IE11.

„Microsoft musí nabídnout druhý prohlížeč pro ty uživatele, kteří potřebují na jednom zařízení nový i starý prohlížeč,“ dodal Silver s tím, že zatímco Edge má konkurovat moderním prohlížečům typu Chrome, IE11 má zůstat na zařízeních z důvodu zaručení zpětné kompatibility.

příloha_ovladnete_sva_data

Gartner firmám již dlouhou dobu doporučuje, aby na počítače svých zaměstnanců nainstalovali dva prohlížeče: jeden pro jejich vlastní aplikace a stránky a druhý pro surfování po internetu a jiné webové aplikace. Díky tomu je zajištěna kompatibilita s firemními aplikacemi, avšak zaměstnanci nemusejí „naříkat“ při běžném surfování po internetu, že je jejich prohlížeč pomalý.

Problém Microsoftu je v tom, že i když Edge bude výchozím prohlížečem ve Windows 10, americký gigant jej nezpřístupní na svém nejpopulárnějším OS, Windows 7. A jak dodává Silver, to, že si firmy nebudou moci na své počítače s Windows 7 nainstalovat Edge, bude hrát do karet právě Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?