Hlavní navigace

IoT revoluce odstartuje v B2B segmentu

Sdílet

 Autor: Y Soft
Málokterý termín je v oblasti technologií skloňovaný tak jako IoT – Internet of Things. A rozruch je rozhodně opodstatněný. Očekává se, že v příštích pěti letech se k internetu postupně připojí desítky miliard zařízení. Není tedy divu, že se dnes analytici předhánějí, kdo přijde s bombastičtější předpovědí, jaké celkové hodnoty IoT trh dosáhne v roce 2020. Mimochodem, ta nejopatrnější hovoří o 1,7 bilionu dolarů.

Zatímco většina lidí si pod pojmem IoT nejspíš vybaví různé fitness náramky, chytré hodinky či chytré domácí spotřebiče, to nejdůležitější z pohledu budoucího rozvoje IoT technologií se odehrává někde jinde.

Kdo chce pozorovat rodící se technologickou revoluci v přímém přenosu, měl by se zaměřit na oblasti jako průmyslová výroba, přeprava nebo zdravotnictví. V nich totiž můžeme již nyní pozorovat konkrétní způsoby využití IoT, které mají dlouhodobý byznysový potenciál a brzy budou úspěšně adaptovány dalšími odvětvími.

„V současné chvíli se odhaduje, že aplikace IoT v B2B oblasti představují zhruba 70 procent celého trhu. Cenově dostupný hardware, princip sdílené ekonomiky či rozvoj v oblasti web‑based software dnes zásadně ovlivňují fungování organizací. Jsme přesvědčeni, že hlavně v tomto prostředí budou vznikat klíčové IoT inovace, které firmám otevřou nové možnosti pro chytřejší řízení byznysu,“ říká Michal Vydržel, senior vice president a managing director společnosti Y Soft, která nedávno vkročila do oblasti IoT prostřednictvím nově založeného inovačního centra YSoft Labs.

Očekávání pozitivního ekonomického dopadu rozvoje IoT na firemní sektor lze těžko zpochybnit. Otázka ale je, nakolik lze v současné chvíli využít všech příležitostí, které začínající transformace na digitální byznys přináší.

Cílem většiny dnešních firemních IoT řešení je posílení provozní efektivity. Jde například o snížení energetické spotřeby, posílení bezpečnosti nebo zlepšení prevence chyb v sériové výrobě. Ale méně často již vidíme případy, kdy se IoT technologie využijí k vývoji nových služeb a k jejich integraci do existujícího byznysu.

Důvodem je, že současný stav IoT technologií stále ještě nenabízí vhodné podmínky pro vytvoření udržitelných obchodních modelů. Provoz IoT řešení, a to jak na straně poskytovatele, tak zákazníka, je vysoce náročný na zdroje a vybavení. Jednotlivé projekty, které zahrnují širokou škálu prvků sahající od jednoduchých senzorů až po komplexní zařízení, vyžadují intenzivní údržbu, často i vývoj specifické platformy a softwarové infrastruktury.

„Efektivnímu využití IoT technologií v tuto chvíli schází jedna zásadní věc. My ji vnímáme jako určitý hardwarový a softwarový ekosystém, který by nabídl potřebnou podporu při nasazení IoT řešení v jakékoli oblasti – ve výrobě, městské infrastruktuře, osobní dopravě nebo třeba v retailu,“ vysvětluje Ondřej Krajíček, CTO a člen představenstva Y Soft.

Plán na integraci IoT technologií do vlastního byznysu dnes pro firmy přestává být pouhou příležitostí. Je to klíčový předpoklad pro úspěšnou adaptaci na změny, které v nejbližší budoucnosti zasáhnou naprostou většinu odvětví a trhů.

„Jedním z cílů YSoft Labs je prozkoumávat různé možnosti, které by firmám pomohly přicházet na trh s inovativními produkty a službami postavenými na IoT, a posílit tak jejich konkurenceschopnost,“ doplnil Ondřej Krajíček.

příloha_ovladnete_sva_data

Chcete se stát součástí rostoucího týmu R & D a podílet se na různých technologických projektech ve YSoft Labs? Právě nabíráme developery, architekty a další pozice v oblasti produktového managementu. Pokud vás zajímá více, navštivte nás na career.ysoft.com.

 

Y Soft

Byl pro vás článek přínosný?