Hlavní navigace

iPhone 6 by se mohl inspirovat novým HTC One

Sdílet

 Autor: © IDG Australia
Ač to ani jedna strana nikdy nepřizná, iOS a Android se od sebe vzájemně naučily hromadu šikovných věcí. Od center upozornění k až téměř uměleckému setrvačnému posouvání.

Možná oba operační systémy mají vlastnosti lehce odlišné, ve své podstatě jsou si vlastně velmi podobné.

A ani jedna strana se nestydí od té druhé čerpat inspiraci. Ať už patříte do týmu Siri nebo Google Now, vždy můžete získat celkem jasnou představu o tom, co přinese nová aktualizace – stačí se podívat na konkurenční zařízení.

Ale když přijde na hardware, naše očekávání jsou trochu jiná. Pokaždé, když je vlajkový model jedné ze společností připraven k pravidelné každoroční aktualizaci, rozjedou se divoké fámy a spekulace o modelech, jež popírají logiku a realitu. O zázracích z kovu a skla, které nově definují vše, co víme o smartphonech, a rozbíjí veškeré zažité konvence. Dokonce i když výrobci uniknou první specifikace a fotografie, které naznačují, že to až tak slavné nebude, naše naděje neumírají. To až s oficiálním oznámením nového modelu, který je prostě jen obyčejným smartphonem, trochu vylepšeným oproti předchozí verzi a s trochu upraveným vzhledem a možná také s nějakým tím senzorem navíc.

Možná k tomu však přistupujeme špatně. Možná bychom se stejně jako u operačních systémů mohli něco naučit také při bližším pohledu na samotné telefony.

Nová definice designu

Když byl minulý rok představen HTC One, bylo to hotové zjevení. Měl blíže k produktu od Applu než k zařízení s Androidem a byl plný sex-appealu. Dobře se na něj dívalo, dobře se držel a na to, že se šlo o zařízení s Androidem, které zároveň nebylo od Samsungu, se také velmi dobře prodával.

Když však přišel čas odhalit nástupce úspěšného HTC One, tchajwanský výrobce se vyhnul veškerým spekulacím a místo toho, aby přišel znovu s úžasnou novinkou, znovu napodobil Apple a svůj starší model pouze lehce vylepšil. A překvapivě každý ne tak úplně inovativní novinku od HTC zbožňuje.

HTC nový model telefonu vylepšil čtyřjádrovým procesorem s taktem 2,3 GHz, přidal o něco větší displej a dokonce se mu do nového smartphonu povedlo namáčknout i třetí fotoaparát. Nový model má také o něco jemnější rohy, ale společnost se nepokoušela znovu vynalézat kolo, pouze trochu upravila to, co všichni milovali na minulém modelu.

příloha_ovladnete_sva_data

Nový telefon od HTC vlastně trochu poodhaluje důvod, proč taktika Applu tak dobře funguje. Když se první One před rokem objevil, okamžitě ho začal každý srovnávat s Applem – nikoliv v negativním smyslu kopírování, tato srovnání byla myšlena jako kompliment. A rozhodně to nebylo náhodou, že vyšel krátce poté, co společnosti uzavřely licenční smlouvu o patentech. HTC Applu platí za každý prodaný telefon pár dolarů, aby mohl používat nějaké funkce iOS ve svém softwaru Sence, což společnosti umožňuje soustředit se více na hardware. Nový HTC One na první pohled nevypadá jako nějaké velké vylepšení, ale je výsledkem měsíců kultivace a úprav. Možná nepřináší žádnou radikální změnu, ale přináší dost novinek na to, aby nalákal nové zákazníky. A přitom nechává novým funkcím prostor k tomu, aby se předvedly. Je to odvážná strategie, ale taková, která dává smysl. Je vcelku jasné, že nový model budou všichni milovat stejně jako původní HTC One.

 

Byl pro vás článek přínosný?