Hlavní navigace

Jak se natáčí film v datacentru

7. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Master Internet
V Pražském datovém centru se nedávno natáčela část záběrů z komedie Maturita, který míří do kin letos v listopadu.

(PR článek)

Režisér Maturity Tomáš Houška si vybral datacentrum Master Internet kvůli rozsáhlým a vizuálně moderním prostorám.

Dvojice hlavních hrdinů filmu jsou maturanti, kteří se pletou do hackerství a snaží se jakýmkoli způsobem nabourat do serveru, kde má ministerstvo školství uložené otázky ke státním maturitám. Takový server bývá samozřejmě hostovaný v profesionálním datacentru. Režisér Houška trval na tom, aby klíčové scény byly natočeny v autentických prostorách: "Jednal jsem s předními hostingovými společnostmi v Praze, chtěl jsem, aby to datacentrum vypadalo dobře a bylo prostorné, protože tam bylo potřeba natočit jednu větší akci, kterou jsme chtěli pořádně nasvítit a vzít pohodlně záběry pod určitým úhlem," vysvětluje Houška.

Jak šlo natáčení? Snadné to nebylo

Datová centra mají řád a přísné bezpečnostní podmínky. "Kromě toho, že nás někdo stále hlídal na místě, tak si myslím, že je celá scéna natočená asi na dvanáctí bezpečnostních kamerách,“ směje se Houška. Kdo nikdy nebyl v datacentru, je také obvykle překvapený obrovským hlukem z větráků a klimatizací, které udržují konstantní teplotu a vlhkost, takže si člověk připadá jako na letišti. Natáčet zvuk se tam prakticky nedá. „To je sice pravda,“ přiznává Houška, chválí však druhou stranu mince: „myslím ale, že nakonec filmaři byli rádi, když se mohli schovat před vedrem – natáčeli jsme v létě, a když se k červencovému sluníčku přičtou filmová světla, tak jsme měli v obvyklých interiérech pěknou saunu, což v datacentru naštěstí neplatilo.“

Režisér si pro natáčení vybral Master DC Praha, protože se mu líbila velikost prostor i technické zázemí. „Tohle datacentrum patří k největším v České republice a dýchá tu high-tech atmosféra,“ pochvaluje si Houška a dodává: „pro filmaře bylo důležité, že se sem pohodlně vešli s celým štábem i technikou, a že mohli točit i v kancelářích nad datacentrem“.

Proč vlastně v datacentru?

Maturita je komedie o partě středoškoláků, její autor nepopře, že je scénáristou filmu Gympl. Na rozdíl od Gymplu však hrdinové Maturity neběhají po střechách s plechovkou spreje v ruce, ale podnikají divoké eskapády po síti. Martin, jeden z hlavních hrdinů, se vsadí se spolužáky, že se nabourá do serveru, kde má ministerstvo školství uložené otázky ke státním maturitám. A protože se vsadil evidentně rychleji, než měl vymyšlené, jak to udělá, zkouší možné i nemožné kousky, aby vyhrál – a před spolužáky se neztrapnil. Jeden z nápadů ho dovede k tomu vyrazit přímo do datacentra a serveru se podívat na zoubek zblízka. Jak to dopadne, samozřejmě neprozradíme, ale můžeme prozradit, že tahle divoká komedie má už napsané pokračování, kde se dvojice hackerů – Martin i jeho dívka Markéta – objeví mezi serverovými skříněmi znovu, byť to bude za úplně jiných okolností.

příloha_ovladnete_sva_data

Profesionální prostory

Prostory pro natáčení poskytl Master Internet, přední český provozovatel datových center, který působí na trhu internetových služeb již od roku 1996. Společnost je také poskytovatelem nového cloudhostingového produktu zpoplatněného podle skutečného využití – tzv. Živý server. Datacentra Master DC jsou situována v Praze a Brně a jejich plocha přesahuje 1000 m2.

Byl pro vás článek přínosný?