Hlavní navigace

Kolik Češi zaplatí za širokopásmové připojení? V Evropě jsou na středu

27. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Internet zrovna levný není, ale Česko na tom podle výzkumu AddictiveTips není tak hrozně, jak napovídají jiné studie.

Při porovnání s průměrnými ročními výdělky (12 650,31 euro podle výzkumu, což je asi 327 tisíc korun, což odpovídá cca 27 tisícům korun měsíčních příjmů) a průměrnou roční cenou širokopásmového připojení (246,90 euro, 6 380 korun neboli asi 530 korun měsíčně) se Česko umístilo na společném 15. místě v rámci Evropy ze 37 zkoumaných zemí; čím níž, tím nižší cena širokopásmového připojení.

Částky, které studie udává, mají být už očištěny od daní, 27 tisíc korun tedy má být čistý zisk. Částka by teoreticky měla být o něco vyšší, není ale jasné, zda AddictiveTips berou v úvahu průměr či medián a jak přesně data zpracovávají (využívají jako zdroj mzdová data z Numbeo). Pro účely studie to ale postačí.

Nejhůře jsou na tom země z Balkánského poloostrova. Zatímco Češi utratí za širokopásmového připojení přibližně 1,9 % svých ročních příjmů, u Albánců jde o 7,1 %. Země trpí na drahý internet a nízké platy. Jen o něco málo dál je Severní Makedonie s 6,8 %; až poté následuje Černá Hora s 4,4 % a Řecko s 4,3 %.

Překvapí Portugalsko, země v mnohém srovnatelná s Českem – internet je zde drahý a platy o něco nižší, takže Portugalci musí věnovat asi 3,3 % každoročních příjmů za širokopásmový internet.

Fascinující je bohaté Norsko. Ačkoliv průměrné čisté roční příjmy tam dosahují asi 36 tisíc euro – téměř trojnásobek Česka – tak částky za internet jsou ovšem rovněž astronomické. 800 euro ročně za internet je v přepočtu přes 20 tisíc korun.

Vyšší platy a dražší internet než u nás mají ještě v Belgii, Estonsku a Slovinsku. Přibližně stejně jako my – 1,9 % ročních příjmů – zaplatí za internet v Itálii, Polsku a Slovensku. Nejméně, jen 1,1 % příjmů, zaplatí za internet lidé ve Švýcarsku; Švýcarsko je ovšem v mnohém specifickou zemí. Následuje Francie a Litva s 1,2 %, poté Spojené království, Dánsko, Německo, Finsko a Rumunsko. Rumunsko je sice zemí relativně chudou, má však levný internet a relativně novou infrastrukturu.

příloha_ovladnete_sva_data

Nejlevnější internet celkem v přepočtu na eura je na Ukrajině (64,66 euro ročně), v zemi jsou ovšem nejnižší platy ze všech zkoumaných zemí. Následuje Rusko (75,65 euro), rovněž extrémně nízké platy, a Bělorusko (101,92) – stejný případ. Mezi východní země se tradičně vklínila také Moldávie, opět s platy na minimu a internetem za 100 euro.

Zcela nepřekvapivě je vidět korelace mezi ekonomickou situací země, příjmy obyvatel a cenou internetu – což je něco, na co opravdu není třeba dělat výzkum. Vizualizace porovnání je zajímavá z jiného důvodu: Dává totiž znát, že i země bohatá s velmi vysokými platy, jako je Norsko, nemusí nutně stát na špici statistik. Srovnatelné Dánsko (i když, pravda, rozlohou znatelně menší, což může ušetřit peníze) má internet výrazně levnější.

Byl pro vás článek přínosný?