Hlavní navigace

Konec jedné éry: Z IE bude přídavek do Edge

12. 5. 2019

Sdílet

 Autor: © Microsoft
O tom, jak Microsoft zruší legendární Internet Explorer s tím, aby se mu podařilo uchovat zpětnou kompatibilitu s některými legacy aplikacemi, které na něm stále staví, dlouho nebylo jasné. Teď už známe odpověď.

Z IE se stane modifikace do nového Edge, nyní stavícího na bázi Chromium, tedy stejném jádře, jež pohání Chrome, Operu, Vivaldi a další prohlížeče. Třiadvacet let starý prohlížeč tak konečně bude finálně „zaříznut“.

„Nový Internet Explorer mód dokáže jednoduše nahrávat zastaralý IE obsah ve vysoké rychlosti a bez latence uvnitř prohlížeče Microsoft Edge, bez nutnosti využít oddělený prohlížeč nebo ručně měnit jakákoliv nastavení,“ vysvětluje Kyle Pflug, Senior Program Manager v týmu, který vede vývojový ekosystém Edge, v příspěvku na blogu firmy. Edge podle něj dokáže samostatně rozpoznat, který podnikový obsah vyžaduje IE, a automaticky přepnout do módu, který ho emuluje – vše bez nutnosti akce ze strany uživatele.

Enterprise Mode je prvek Windows 10, která umožňuje podnikovým IT administrátorům definovat, které webové stránky a aplikace jsou otevírány v IE, nebo jej vyžadují – právě podle tohoto seznamu se bude integrovaný IE řídit.

příloha_ovladnete_sva_data

Není zatím jasné, jakým způsobem přesně bude IE bezpečně fungovat v novém, na Chromiu založeném prohlížeči Edge. Jednoduchá transformace to pravděpodobně nebude, neboť zranitelnosti Internet Exploreru jsou dnes už legendární. Nepůjde však o nic nemožného – podobně funguje třeba přídavek IE Tab pro Chrome. Nejde o jednoduché nebo zcela bezproblémové řešení, ale je praktické a funkční.

Integrace IE by teoreticky mohla Edgi pomoci ve zvýšení svého podílu na trhu. IE stále pár procent má, Edge měl před svou transformací v Chromium dokonce o něco méně. Chrome momentálně konkurenci potřebuje; přestože zaznamenal určitý pád v dubnu, stále jde o velmi dominantní prohlížeč a jeho konkurence spíše upadá – Firefoxu se v poslední době vůbec nedaří, Safari je téměř kompletně omezené na ekosystém Applu a zbytek? Zbytek staví na Chromiu – ostatně, jako bude teď i Edge, takže s tou konkurencí to nemusí být až tak horké. Chrome je Google, a Chromium je také Google, jen s open source motivem.

Byl pro vás článek přínosný?