Hlavní navigace

MegaUpload naznačuje brzké obnovení služeb

Sdílet

 Autor: © daniilantiq2010 - Fotolia.com
Návrat MegaUploadu se podle zakladatele této služby Kima Dotcoma blíží: „Kód je hotov z 90 %, servery jsou na cestě. Právníci, partneři i investoři jsou připravení, buďte trpěliví,” napsal Dotcom na Twitteru.

Hojně využívaná služba ke sdílení souborů byla zrušena v lednu kvůli porušování autorských práv. V minulých měsících na svém Twitteru Dotcom již několikrát naznačil, že se slavný web brzy vrátí. „Mega se vrátí. Větší. Lepší. Rychlejší. Zdarma a chráněný před útoky,” napsal v červnu. O pár týdnů později na Twitteru oznámil, že nový Mega bude „stoprocentně bezpečný a nezastavitelný“.

Od doby, kdy Dotcom ztratil přístup ke své firmě a na Novém Zélandu čeká na soud o vydání do USA, kde má čelit obvinění z vydírání, porušení autorských práv a praní špinavých peněz, se stylizuje do role revolucionáře. Zakladatel MegaUploadu dokonce vydal videoklip, ve kterém svolával lidi, aby se k němu připojili v převzetí světových vlád a zájmů společností, které se snaží kontrolovat Internet.

Je to idealistická představa, která však padá s tím, že Megavideo bylo široce využíváno ke streamování pirátských filmů a seriálů zdarma. Přes svou popularitu se tato videa ale nikdy nezobrazovala na úvodní stránce a ani se nedala vyhledat přes vyhledávání na samotném webu. Místo toho byla videa dostupná pouze přes weby třetích stran, které na tento obsah poskytovaly odkazy. Podle Dotcoma společnost splnila veškeré požadavky na ukončení webů, které na ni byly vzneseny, a za akce uživatelů nemůže být podle doložky „bezpečného přístavu” v zákoně DMCA (Digital Millennium Copyright Act) zodpovědná.

Proti svému vydání do Spojených států bojuje Dotcom od svého zatčení na začátku roku 2012. Soud, který má rozhodnout o jeho vydání, byl již několikrát odložen a nyní se objevil potenciální důvod dalšího odkladu. V pondělí totiž premiér Nového Zélandu John Key oznámil, že vyšetřují akci jednoho z agentů tajné služby, který v tomto případu pomáhal policii.

Key vyšetřuje „nezákonné zachycování komunikace“ nejmenovaných osob v případu MegaUpload. Odposlechy byly provedeny novozélandskou tajnou službou GCBS. Tato instituce má přitom zakázáno odposlouchávat občany a obyvatele Nového Zélandu. Key ve svém prohlášení řekl, že tyto akce GCSB neschvaluje. „Od našich agentů očekávám, že budou vždy jednat podle zákonů. Jejich aktivita nyní podkopává důvěru veřejnosti.“

Zatím není jisté, zda byly odposlechy zaměřené na Dotcoma nebo jiné zatčené zaměstnance MegaUploadu. Také není jisté, jak tento krok ovlivní Dotcomův boj proti jeho vydání do USA.

Byl pro vás článek přínosný?