Hlavní navigace

Microsoft má znovu problém kvůli diskriminaci jiných prohlížečů

19. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Evropská komise vyšetřuje společnost kvůli možnému porušení dřívějšího nařízení, podle kterého musí uživatelé Windows 7 dostat na výběr z několika prohlížečů.

Evropské komisi se nelíbí, že Microsoft nezahrnul tzv. ballot screen, ve kterém uživatelé dostávají na výběr z různých webových prohlížečů, do prvního Service Packu pro operační systém Windows 7. Microsoft to omlouvá chybou v aktualizačním balíčku.

Agentura Reuters pak ve středu informovala o dalším vyšetřování vedeném Evropskou komisí vůči Microsoftu, ve kterém si zase chtějí komisaři posvítit na neférové chování společnosti k výrobcům konkurenčních prohlížečů pro Windows 8 a ARMové Windows RT.

Na Microsoft si v druhém případě u Komise stěžovali zřejmě Google s Mozillou, kterým se nelíbí API pro Windows RT. Problém vidí konkrétně v tom, že k danému API vůbec nemají přístup. Bez něj přitom nemohou přizpůsobit své internetové prohlížeče pro běh na Windows RT. Podle právníků Mozilly může mít takové chování antimonopolní důsledky, čehož jsme vlastně právě nyní svědky. Jediným, kdo má k API volný přístup, je sám Microsoft.

„Mohli bychom vytvořit opravdu krásný Firefox, který bude dobře vypadat v rozhraní Metro. Objevily by se však takové problémy s jeho rychlostí a výkonem, že by něco takového nestálo ani za ten pokus,“ říká Asa Dotzler, ředitel Firefoxu, a zástupci Googlu mu dávají za pravdu.

Microsoft se zatím odmítá k nastalé situaci vyjádřit. Není jasné, jestli si na něj u Evropské komise stěžovali právě Mozilla a Google, protože Komise odmítla tyto firmy identifikovat a ani žádná ze společností se ke stížnosti nehlásí. Evropští regulátoři již dříve dali najevo, že očekávají přítomnost ballot screenu také v nových Windows 8. Odmítli však říci, jestli nařízení z roku 2009 platí také pro Windows RT. Celá záležitost se tak ještě může vyvíjet mnoha směry.

Byl pro vás článek přínosný?