Hlavní navigace

Microsoft plánuje propojení programů Lync a Skype

10. 2. 2012

Sdílet

Představitel společnosti Microsoft prozradil, že má tato firma v plánu vytvořit spojení mezi programem Lync a Skype. Tento krok je součástí snahy rozšířit platformu Office 365.

Microsoft zakoupil Skype v říjnu minulého roku za 8,5 miliardy dolarů. Podle Billa Koefoeda, generálního manažera pro vztah s investory, vidí firma tuto nesmírně populární službu pro IM, internetové telefonování a video chat v jednom jako možnost, jak spojit uživatele firemního programu Lync s jejich zákazníky.

„Myslíme si, že Lync má velkou šanci. Jedním z důvodů, proč jsme nadšeni koupí Skypu, je to, že pokud přemýšlíte o integraci mezi těmito dvěma produkty, mezi firemní a uživatelskou službou, uvědomíte si, že se jedná o velmi zajímavou možnost,“ prozradil Koefoed na konferenci Stifel Nicolaus Technology & Telecom Conference.

Koefoed vystoupil na této konferenci prostřednictvím webcastu. Dále také prozradil, že Microsoft zatím moc nemluvil o svém plánu pro Skype, ale zdůraznil, že na jeho integraci s programem Lync se pracuje.

Při odpovědi na otázku od publika také zdůraznil: „plně s vámi souhlasím, že bychom měli  podnikům nabídnout možnost komunikovat se zákazníky pomocí integrace Lync a Skype.“

Společnost Microsoft nabízí on-premise verzi programu Lync, jež obsahuje jak serverové, tak i klientské komponenty. K dispozici je také cloud verze nazvaná Lync Online. Ta nabízí pouze některé funkce a je součástí komunikačního a kolaboračního cloudového balíku Office 365.

Na žádost o komentář ohledně produktů Lync a Skype představitelé společnosti Microsoft odpověděli e-mailem. „Programy Lync a Skype zatím integrovány nejsou. I když v současnosti neexistuje žádné oficiální vyjádření k možné kombinaci těchto produktů, velmi rádi bychom rozšířili funkcionalitu Skypu i do jiných produktů a služeb společnosti Microsoft.“

Jiný představitel Microsoftu již v minulosti naznačil plány na širší integraci mezi programem Lync Online a veřejnými IM sítěmi. David Grider, technologický specialista produktu Lync společnosti Microsoft, prozradil minulý týden na konferenci ITExpo v Miami více informací. Podle něj Microsoft plánuje spolupráci produktu Lync s IM sítěmi jiných provozovatelů. Lync Online je v této době schopen spolupracovat pouze s IM službou Windows Live Messenger, nikoli s ostatními jako je například Yahoo Messenger.

Nicméně program Lync Server 2010 obsahuje IM a spolupracuje se sítěmi založenými na protokolu XMPP, jako je například Jabber a Google Talk, i s dalšími privátními sítěmi, jako je Yahoo Messenger nebo AOL Instant Messenger (AIM).

Mezi produkty, na které je Koefoed pyšný, zařadil na první místo Office 365. Tento program představila společnost Microsoft v roce 2010 a prodávat ho začala v červnu minulého roku. Jde o soupeře pro Google Apps a ostatní cloudové komunikační a kolaborační nástroje.

„Jsem tímto produktem nadšen,“ prozrazuje. A dále dodává, že tento program si již nalezl 100 tisíc zákazníků mezi firmami a nyní si na trhu udržuje velmi dobré tempo růstu. Microsoft podle jeho vyjádření brzy prozradí více detailů ohledně rozšíření a prodejů Office 365.

Byl pro vás článek přínosný?