Hlavní navigace

Místo rychlého rande trvalejší zážitky – Tinder dozná změn

24. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Šéf populární seznamovací aplikace Tinder v rozhovoru pro BBC uvedl, jak pandemie proměnila seznamovací zvyklosti.

Pro Tinder charakteristické gesto posunu vpravo, či vlevo už přestává stačit. Uvedl to šéf společnosti Jim Lanzone, podle kterého pandemie změnila pravidla randící hry. Dle něj populární seznamovací aplikace vykročila k „celostnějšímu“ přístupu, aby se uživatelé před osobním setkáním mohli důkladněji poznat online.

„Jak jsme zjistili během uplynulého roku a půl, lidi se raději důkladněji seznámí virtuálně a dokonce navazují virtuální vztahy, než je přenesou do offline světa,“ uvedl Lanzone v rozhovoru pro BBC s tím, že aplikace bude na změnu trendu reagovat změnami. „Ukázalo se, že lidi už nejsou tak horliví a volí spíš pozvolnější přístup.“

Slovy čísel: průměrné množství zpráv denně zaslaných přes Tinder vzrostlo oproti období před pandemií o 19 % a průměrná doba konverzace se prodloužila dokonce o 32 %. Až polovina uživatelů z Generace Z – tedy dnešních dvacátníků, kteří tvoří zhruba polovinu uživatelů Tinderu, v uplynulých měsících běžně randila přes video chat, a zhruba třetina jich podnikala ve virtuálním prostředí nejrůznější společné aktivity.

Zavedený posun vpravo, pakliže se uživateli profil druhé osoby líbí, respektive vlevo v opačném případě, v Tinderu zůstane. Aktualizace, kterých se aplikace v těchto dnech dočká, však dle Lanzoneho přinese také více nástrojů pro zobrazení „vícerozměrných profilů“. Do profilů tak bude možno například přidat video či si více přizpůsobit vyhledávání například podle zájmů. Přibude také možnost s protějškem chatovat ještě před propojením či vyjádření názoru na specifickou otázku nebo téma (podobně jako činí jiná seznamovací aplikace Hinge, vlastněná stejnou společností jako Tinder).

Dle Lanzoneho mají novinky zajistit větší živost a autenticity profilů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Být autentický znamená mimo jiné nebýt tak perefekcionistický ve věcech, které o sobě zveřejňujete.“ V rozhovoru pro BBC přiznal, že pandemie sice narušila seznamovací trajektorii, která od tinderovského výběru, spojení, rande a navázání vztahu vedla až eventuelně po manželství, přesto prý aplikace nemá ambicí stát se sociální sítí ani platformou pro budování vztahů, které zůstanou pouze v platonické rovině.

„Začali jsme věcmi jako je video chat, protože nebylo možné se setkávat osobně, jak však udeřila druhá vlna, rychle nastal trend, kdy už spolu lidi nechtěli chodit na skleničku, ale raději do přírody. Chtěli spolu zažívat dobrodružství. Podle mě je hodnotnější někoho skutečně poznat, než se propojit, rychle spolu prohodit pár slov a pak vyrazit na rande. Je na čase nabídnout lidem nástroje, aby ukázali více rozměrů svého já.“

Byl pro vás článek přínosný?