Hlavní navigace

Motorola a Google chystají smartphone X Phone

24. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Motorola
Údajně by mělo jít o principiálně nový přístroj, který bude mít Google zcela pod kontrolou, na rozdíl od modelů Nexus, které pro něj dodává jihokorejský Samsung.

Podle informací deníku Wall Steet Journal spolupracuje dceřiná Motorola Mobility se svým rodičem Googlem na vývoji nového chytrého telefonu, který je neoficiálně označován jako „X Phone“. Toto zařízení by se mělo diametrálně lišit od všech stávajících produktů se značkou Motorola. Dennis Woodside, bývalý člen vedení oddělení prodeje Googlu a současný generální ředitel společnosti Motorola Mobility, v rozhovoru pro Wall Steet Journal uvedl, že v jeho společnosti vznikl nový vývojový tým, který dostal za úkol vyvinout zcela nový smartphone. Ten by měl být naprosto odlišný nejen od všech dosavadních produktů této společnosti, ale i od ostatních chytrých telefonů na trhu.

Woodside přiznal, že Motorola Mobility se v současnosti potýká s řadou problémů a že se jí stále nepodařilo vyrovnat se ztrátovostí vlastního podnikání. Nicméně s pomocí Googlu by se mohla přehoupnout do zisku, protože kromě finanční podpory získává i širokou vývojovou základnu mateřské společnosti, která jí umožní zavádět nové technologie.

Zadání vývoje nového smartphonu není příliš lehký úkol, protože vymyslet něco zcela jiného vyžaduje velkou míru invence a přístup k nejmodernějším poznatkům z vědy a techniky. Proto není ani jasné, jak by mohl chystaný X Phone vypadat, o technických parametrech ani nemluvě. Z kusých informací, které jsou k dispozici, je možno usuzovat, že přístroj bude osazen technicky vyspělým fotoaparátem. Uživatelské rozhraní využije technologii společnosti Viewdle, kterou Motorola koupila. Tato technologie umožňuje například rozeznávání tváří nebo přijímání povelů pomocí gest snímaných fotoaparátem namířeným na uživatele telefonu.

WSJ také informuje o tom, že displej bude mít jiné parametry než stávající smartphony s Androidem a konstrukce přístroj bude mít zvýšenou odolnost, aby telefon vydržel bez úhony pád nebo jiné mechanické namáhání.

V minulém čtvrtletí zaujímala Motorola na trhu smartphonů s Androidem pouhý 3% podíl. I když by měla mít blízko k OS Android své mateřské firmy, nedaří se jí svůj podíl na trhu zvyšovat. Nový telefon by měl přivést změnu k lepšímu.

Byl pro vás článek přínosný?