Hlavní navigace

Musíme omezit video a zachránit ekonomiku

24. 3. 2020

Sdílet

 Autor: CNC Praha
Protože nyní všichni pracujeme z domova, internet se začíná hroutit. Musíme proto okamžitě omezit spotřebu.

Internet je sice velmi robustní, momentální využití internetu však přesahuje obvyklá maxima. Nejvíce jsou za zvýšení poptávky zodpovědné hry, streamování videa a nástroje pro spolupráci a videokonference. Firmy i jednotlivci musí omezit svá využití internetu, aby zachovali stabilní použitelné připojení, a nejjednodušší cestou je omezit užití videa.

Omezte spotřebu videa

V roce 2017 odpovídalo video za celé dvě třetiny provozu na internetu a od té doby toto číslo jen roste.

Cisco ve své  poslední zprávě o stavu internetu uvedlo, že jedna internetová televize spotřebuje více dat než celá domácnost dohromady. Především proto, že video často bývá ve 4K.

Miliony lidí, kteří nyní v reakci na COVID-19 pracují z domova, tak spotřebovávají více dat, než internet dokáže unést. Všichni potřebují pracovat a je tak logické, že by měli učinit kroky, které internetu uleví. Nejsnazším z těchto kroků je omezení spotřeby videa.

Co mohou udělat uživatelé?

Všichni jsou uživateli internetu, takže se tato doporučení vztahují na každého z nás. Nezáleží na tom, jestli jste ředitelem nadnárodní firmy nebo rodičem, co zůstává doma s dětmi a doufá v nejlepší.

Měli by jste omezit spotřebu videa. Jde to snadno a bez větších nepříjemností.

Jak omezit spotřebu videa

Pokud používáte internetovou televizi (smart TV, Apple TV), je potřeba snížit rozlišení videa, které stahujete. Tento krok sice mírně sníží kvalitu vašeho obrazu, když to však učiní všichni, tak bude změna velmi významná a může zabránit přetížení internetu.

Pro Apple TV postupujte následovně:

Spořič obrazovky: Nastavení > Obecné > Spořič obrazovky > Letecké záběry a vypněte stahování nových videí. Takto můžete ušetřit okolo 600MB dat. Můžete si také vypnout stahování vašich fotek do Apple TV.

Rozlišení videa: Pouhou změnou rozlišení v nastavení videa a zvuku neomezíte spotřebu dat. Budete muset snížit rozlišeních na úrovni jednotlivých streamovacích aplikací (Netflix, TV+, Amazon Prime).

V aplikaci Apple TV nastavte kvalitu přehrávání na dobrou. Zatím je nemožné snížit rozlišení pro Netflix a Amazon Prime. Evropská unie proto požádala všechny streamovací služby, aby plošně snížili rozlišení videa a ochránili tak internet.

Dejte své sociální sítě na datovou dietu

Všechny sociální sítě (hlavně Facebook) nepřistupují zrovna zodpovědně k automatickému přehrávání videí. Je to nejen otravné, ale také to zbytečně zatěžuje síť.

Twitter: Klikněte na tři tečky pro otevření nastavení a zapněte spořič dat. To zamezí automatickému přehrávání videí a sníží rozlišení obrázků. Tento krok musíte učinit na všech zařízeních, kde Twitter používáte.

Facebook: Nastavení Facebooku je zbytečně komplikované. Klikněte na tři tečky a poté si otevřete Nastavení. Následně sjeďte hluboko dolů, než narazíte na Videa a fotky a klikněte na ně, poté se ujistěte, že je funkce Auto-play vypnutá a snižte rozlišení obsahu.

Co mohou udělat firmy?

Vzhledem k počtu pracovníků z domova musí firmy využívat internet zodpovědněji, než ho používali dříve.

Například v Itálii se po zavedení karantény využití videokonferencí ztrojnásobilo a spotřeba dat v domácnostech stoupla o 75 procent, uvádí Financial Times.

Mobilní sítě již vykazují známky přetížení. Španělsko již vydalo doporučení, aby lidé omezily hovory a používali pevné linky.

Statistiky jasně poukazují na to, že se rychle musíme začít chovat zodpovědně, zejména když čím dál více států zavádí karanténu. V jakém stavu tuto krizi přečkáme, je jen na nás.

Každá firma je jiná, takže je nemožné uvést konkrétní rady pro každého. Zde je alespoň přehled základních strategií, jak omezit spotřebu dat:

  1. Nesmíte zaměstnance nutit, aby měli zapnutou videokonferenci po celou pracovní dobu. Je to zbytečné zatěžování internetu a pokud lidem, které jste najali nevěříte, tak se to odráží spíše na vás než na nich.
  2. Zkontrolujte své nástroje pro videokonference. Například ve FaceTime pro iOS se dá rozlišení změnit v Nastavení > Kamera a zde nastavte nejnižší kvalitu. Každá aplikace je samozřejmě jiná a některé dokonce neobsahují nastavení kvality, přesto by se vaše firma měla pokusit snížit náročnost videokonferencí všemi možnými způsoby.
  3. Přehodnoťte používání videokonferencí. Přestože je pěkné se vidět se svými kolegy při práci, existují lidé a odvětví, pro které jsou video hovory mnohem důležitější (například nemocní lidé v karanténě). Zvažte proto, zda stejnou práci můžete odvést jen za pomoci chatu či hlasového hovoru.
  4. Poskytovatelé videa by měli snížit rozlišení videa v celé své síti. Už mají informace o tom, kolik dat spotřebují a jejich rozhodnutí výrazné sníží zatížení internetu.

Firmy by také měly omezit aktualizace aplikací, které používají. Zejména pokud tyto updaty distribuují globálně.

Co mohou udělat firmy zaměřené na video?

 Firmy by měly snížit rozlišení video obsahu (například reklam), s nímž pracují. Je také velmi důležité vypnout automatické přehrávání videa pro všechny stránky a aplikace.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle všech statistik je video tím nejzajímavějším druhem obsahu, proto jej také tolik lidí vytváří. Poskytovatelé těchto služeb by se měli zachovat zodpovědně a měli by snížit spotřebu dat, například snížením rozlišení videí, které poskytují.

Lidé sice milují 4K video, ale snížením jeho kvality pomůžeme ekonomice, osobní komunikaci, zábavě a dlouhodobě zlepšíme naše digitální životy.

Byl pro vás článek přínosný?