Hlavní navigace

MWC: Nokia představila telefony s Androidem

25. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Nokia
Nokia na Světovém mobilním kongresu v Barceloně vydala své vůbec první mobilní telefony postavené na platformě Android od Googlu s názvem X, X+ a XL.

Cena nových low-endových telefonů od finské společnosti se pohybuje od 89 do 109 euro (2400 až 3000 Kč). Doposud telefony od Nokie využívaly operační systém Windows, avšak odborná veřejnost i navzdory nedávné akvizici Nokie Microsoftem očekávala představení smartphonů s Androidem již delší dobu. Podle analytiků jde o „očekávaný strategický krok“.

Nejlevnější model X je opatřen displejem o úhlopříčce čtyř palců, 512 MB paměti RAM a třímegapixelovým fotoaparátem. X+ má 768 MB paměti RAM a 4GB kartu microSD. Nejvyšší model s označením XL má 5palcový displej, dvoumegapixelový fotoaparát vpředu a zadní fotoaparát s rozlišením 5 Mpix. Model X se začne v Evropě a Asii prodávat ihned, X+ a XL budou vydány v dubnu.

Uživatelé, kteří si jeden z telefonů zakoupí, budou moci bezplatně využívat cloudové úložiště Microsoftu s názvem OneDrive a emailového klienta Outlook. Na telefonech bude dále předinstalována zpravodajská aplikace BlackBerry Messenger (BBM) spolu s aplikací sociální sítě Twitter, video aplikací Vine a známou hrou Plants vs. Zombies 2.

Microsoft koupil Nokii za 5,4 miliardy dolarů, jelikož podle kritiků propásl boom na trhu s mobilními zařízeními. Výrobci telefonů v současné době mohou růst především na rozvojových trzích, kde se dobře prodávají hlavně levné modely s Androidem. „Pokud by Nokia nenastoupila do androidového vlaku, přišla by o spoustu příjmů. Vydání smartphonů s Androidem bylo nevyhnutelné,“ uvedl analytik společnosti CCS Insight Ben Wood. „Nokia neměla kromě Androidu prakticky žádnou jinou možnost.“

Koupě Nokie ještě není dokončena. Na tiskové konferenci v neděli viceprezident pro Windows Joe Belfiore uvedl, že „z některých věcí, které Nokia dělá, jsme více nadšeni a z některých méně. Tak jako tak je ale vždy podporujeme v tom, co dělají.“ Wood věří, že navzdory pondělnímu představení smartphonů s Androidem se Nokia i nadále bude zaměřovat především na telefony s operačním systémem Windows. „Microsoft bude zcela jistě dělat vše, co je v jeho silách, aby uspěl s telefony s Windows Phone na low-endovém trhu a bude doufat, že zde bude moci Androidu smysluplně konkurovat,“ dodal Wood s tím, že na to, jaký reálný úspěch nové telefony Nokie s Androidem budou mít, si budeme muset ještě minimálně několik měsíců počkat.

příloha_ovladnete_sva_data

První viceprezident Nokie a bývalý generální ředitel na konferenci potvrdil, že Lumia zůstává „primární platformou pro smartphony“ a řada X bude využívána pouze k doplnění produktové nabídky.

 

Byl pro vás článek přínosný?