Hlavní navigace

My Xperia vyhledá nebo zablokuje ztracený telefon

7. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Maksim Samasiuk - Fotolia.com
Sony, další výrobce telefonů s Androidem přišel s vlastním nástrojem pro vyhledání polohy telefonu a vzdálené správy dat v případě ztráty nebo odcizení přístroje.

Podle Sony se nová služba My Xperia podobá řešení Find My iPhone od Applu. V současné době skončilo její testování v několika severoevropských zemích a do ostrého provozu by se tak mohla dostat během následujících týdnů.

My Xperia přinese řadu užitečných funkcí, které uživatelům pomohu ochránit svá data při ztrátě nebo odcizení telefonu. Patří mezi ně především vzdálené smazání dat a přibližná lokalizace telefonu na mapě. Novou službu však uživatelé využijí také při pouhém hledání telefonu například ve svém domově - při zapnutém tichém režimu si mohou nechat telefon vyhledat pomocí zvukového upozornění. My Xperia se v blízké době objeví na novějších typech zařízení Xperia z roku 2012 a 2013.

Sony vytvořením vlastní bezpečnostní služby řeší absenci obdobné funkce přímo v Androidu. Existence takového nástroje je velkým přínosem obzvlášť v době, kdy se množí zprávy o rostoucím počtu útoků na platformu od Googlu. Pro Google, tedy společnost, která tolik investuje do cloudu a lokalizačních služeb, je přinejmenším podivné, že dosud nepřišla s obdobou služby Find My Phone integrovanou přímo do operačního systému.

Místo toho se uživatelé musejí spoléhat na služby třetích stran, jako jsou Lookout Security and Antivirus a Total Defense Mobile Security. První jmenovaný nabízí zdarma dostupnou verzi své služby, zatímco službu Total Defense si je nutné předplatit. Apple svou funkci Find My Phone nabízí zcela zdarma pro všechny uživatele operačního systému iOS 5 nebo jeho vyšších verzí. Uživatelé jsou k nastavení funkce vyzváni hned při prvním spuštění zařízení.

Stejnou funkci nabízí i Microsoft, který jí dal jednoduchý název My Phone.

Google zatím takové řešení nabízí pouze velkým organizacím používajícím Google Apps pro firmy, školy a vládní instituce. Běžní uživatelé však mají většinou smůlu. Jediní, kdo v současné době přicházejí s nějakým řešením, jsou tak přímo výrobci zařízení s operačním systémem Android.

HTC takto od roku 2010 provozuje službu HTCSense.com, která nabízí obdobné funkce jako nová služba od Sony. V současné době však HTCSense prochází rekonstrukcí a její funkcionalita je značně omezena. Samsung chce zase v blízké době dostat populární notebookovou aplikaci LoJack na Galaxy S4.

Byl pro vás článek přínosný?