Hlavní navigace

Na trhu se objevil první telefon s Firefox OS

2. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © ZTE
Společnost Telefónica začala ve Španělsku prodávat první chytrý mobilní telefon z produkce čínské společnosti ZTE s operačním systémem Firefox OS.

Firefox OS je postaven na HTML5 a má představovat alternativu pro levné chytré telefony, ve kterých v současné době vládne Android. Telefon s názvem The Open od společnosti ZTE byl představen v únoru na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. Má 3,5palcový displej a pohání jej 1GHz procesor od Qualcommu. Mezi další výbavu patří 3,2megapixelový fotoaparát a podpora Wi-Fi s A-GPS. K dispozici je 512 MB paměti na ukládání dat a 256 MB operační paměti.

Již brzy se začne prodávat Alcatel One Touch Fire, jenž má ty samé specifikace. Co se týká softwaru, ve Firefox OS je integrován Facebook a Twitter, mapy Nokia HERE s offline přístupem a samozřejmě webový prohlížeč Firefox. Mozilla poukázala také na vyhledávací funkce: uživatel může například hledat oblíbeného zpěváka a ve výsledcích hledání se mu zobrazí možnost koupit od něj písničky, vstupenky na koncerty nebo přímo streamovat hudbu.

Není překvapením, že Telefónica je vůbec prvním operátorem, který začal chytré telefony s Firefos OS nabízet. Španělská společnost byla od začátku jedním z největších podpůrců nového operačního systému a pomáhala distribuovat dva zkušební telefony vývojářům. Operátor oznámil, že The Open je prvním z několika telefonů s Firefox OS, jež Telefónica v tomto roce vydá. Očekává se, že své telefony postavené na platformě od Mozilly představí i LG Electronics, Huawei Technologies a Sony.

Španělští zákazníci získají telefon za 69 euro, pokud podepíší smlouvu. Již brzy by se telefon měl objevit také v Kolumbii a Venezuele. Na jedenáctého června je pak v Polsku naplánována tisková konference Deutsche Telekom, která se má také týkat představení telefonu s Firefox OS. Během tohoto roku ve střední a východní Evropě vydá telefony s Firefox OS norský operátor Telenor.

Aby byl Firefox OS úspěšný, musí přilákat vývojáře a podle nedávné studie společnosti IDC to vypadá, že nová platforma má dobře našlápnuto. Okolo 25 % dotázaných vývojářů uvedlo, že je mobilní operační systém Mozilly velmi zajímá, přičemž u Ubuntu to uvedlo 19 % a u Tizenu 9 % (oba dva OS začnou Firefoxu konkurovat později v tomto roce). Nutno dodat, že o vývoj pro iOS má velký zájem 87 % vývojářů a 78 % zajímá Android.

Byl pro vás článek přínosný?