Hlavní navigace

Nokia prý plánuje návrat na trh s mobilními telefony

21. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia
Finská Nokia se podle nových informací chce v příštím roce vrátit na trh s mobilními telefony. Jak bude tento návrat vypadat?

Americký portál Re-code přinesl informaci o to, že divize finské Nokie s označením Nokia Technologies, v jejímž vlastnictví jsou tisíce technologických patentů, chce v roce 2016 opět vstoupit na trh s mobilními telefony.

Jde o velmi ambiciózní plán, jelikož na trhu se smartphony v současné době panuje silná konkurence. Na druhou stranu je třeba říci, že v současné době se přesně neví, jakým způsobem by Nokia na trh chtěla opět vstoupit.

„Lidé (dříve) Nokii milovali, ale já si nejsem jistý, zda uživatelé přijmou fakt, že je to ta stará dobrá Nokia,“ uvedla analytička Carolina Milanesiová ze společnosti Kantr WorldPanel ComTech. „Je těžké si představit, jak by mohli konkurovat zavedeným hráčům.“

Stejně je obtížné zařadit vydání nových zařízení do celkového podnikatelského plánu Nokie. Podle Milanesiové by nová zařízení běžela na platformě Android, potvrzené to však není.

Pochyby o vstupu Nokie na trh s telefony vyjádřil i analytik Jack Gold ze společnosti J. Gold Associates. „Značka Nokia je velmi známá, já si však myslím, že k opětovnému vstupu Nokie na trh nedojde,“ řekl Gold. S tím souhlasí i analytik Jitesh Ubrani z IDC, podle kterého je současný trh vysoce konkurenční.

Nokia nemůže podle ujednání s Microsoftem prodávat pod svou značkou během tohoto roku žádné telefony, přičemž značku může licencovat až od třetího čtvrtletí příštího roku.

Všechno tedy nasvědčuje tomu, že Nokia nebude nové telefony vyrábět, ale místo toho je bude pouze navrhovat a licencovat tyto návrhy spolu se značkou Nokia jiným firmám, které se postarají o výrobu, distribuci a prodej. Podobně byl licencován například androidový tablet N1 čínskému výrobci.

příloha_ovladnete_sva_data

Nokia minulý týden oznámila, že za 16,5 miliard dolarů koupí francouzskou společnosti Alcatel-Lucent. Díky této akvizici finská společnost získá velké množství patentů týkající se síťového vybavení. Představitelé Nokie tehdy v oficiálním prohlášení uvedli, že Nokia Technologies zůstane „samostatným subjektem, který se bude zaměřovat na licencování a vývoj nových technologií.“

Pokud by Nokia pouze licencovala návrhy telefonů, prakticky nic by neriskovala. Jak dodal Gold, vydělat na samotné výrobě telefonů je velmi složité. V případě, že by Nokia opravdu licencovala svou značku a návrhy, výsledná zařízení by se podle Golda s největší pravděpodobností prodávala v rozvojových zemích a nekonkurovala by tak přímo Apple či Samsungu.

Byl pro vás článek přínosný?