Hlavní navigace

Nová vlna: Smartphony se čtyřjádrovými procesory

28. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Nvidia
První smarphony se čtyřjádrovými proceosry budou mít vyšší cenu a nižší výdrž baterie.

Mnoho výrobců představilo na veletrhu Mobile World Congress další vývojový krok mobilních telefonů. Chytré telefony se čtyřjádrovými procesory nabídnou telefonům výkon srovnatelný s osobními počítači. Podle analytiků ale budou dražší a na jedno nabití vydrží pracovat kratší dobu, což by mohlo rychlost jejich šíření na určitou dobu zbrzdit.

Na MWC v Barceloně představilo hned několik výrobců telefony se čtyřjádrovými procesory a operačním systémem Android 4.0 – HTC One X, LG Optimus 4X HD a ZTE Era využívají procesor Nvidia Tegra 3 a Huawei Ascend D je osazen čipem vlastní výroby.

Jak to u technických novinek bývá, první vlna bude určena zejména pro majetnější uživatele a nadšence. S tím, jak se budou zvětšovat výrobní série těchto procesorů a snižovat jejich spotřeba, odloví nové smartphony početnější skupinu zákazníků.

Podle názoru Jima McGregora společnosti In-Stat jsou čtyřjádrové proceosry dražší, což se projeví na koncové ceně zařízení. Podle něj budou o jejich koupi uvažovat zákazníci, kteří vyžadují vyšší výkon nebo hledají náhradu za osobní počítač. Telefon by potom mohl pracovat na podobném principu, jaký představilo Ubuntu.

Nvidia Tegra 3Prodeje smartphonů podle McGregora rostou především díky různým dotovaným programům mobilních operátorů, díky kterým cena telefonu opticky klesne na přijatelnější mez. Tento přístup pomáhá v nárůstu počtu dvoujádrových procesorů. Podobně by to na vyspělých trzích mohlo fungovat i u čtyřjádrových procesorů.

Dalším problémem je podle McGregora spotřeba energie. Na ní se již nyní kromě procesorů značnou mírou podílejí komunikační čipy technologie 4G a displeje s velkým rozlišením. A samozřejmě i náročnější aplikace, které jsou schopné využít schopností nových procesorů naplno. Další dvě jádra v procesoru se tak zařadí do fronty na energii, které není v baterii neomezené množství.

Někteří výrobci procesorů se již vydali cestou úspor energie. Čipy Nvidia například šetří elektřinu tím, že v případě menších požadavků na výkon dokáží nečinná jádra odpojit. Procesor Tegra 3 navíc není čtyřjádrový, ale pětijádrový (viz obrázek). Přídavné jádro má menší spotřebu a obsluhuje méně náročné aplikace, jako je telefonování nebo přehrávání hudby.

Byl pro vás článek přínosný?