Hlavní navigace

Novinky od Samsungu: Gear VR a Galaxy Edge

4. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Samsung
Samsung se pochlubil náhlavní soupravou pro virtuální realitu a chytrým telefonem, jehož displej je ohnutý i kolem jedné z bočních stran. Nová zařízení byla k vidění na německém veletrhu IFA.

Headset pro virtuální realitu je výsledkem spolupráce se společností Oculus, kterou vlastní Facebook. Zařízení je vlastně určeno jako doplněk pro Galaxy Note 4, protože využívá jeho 5,7palcovou obrazovku a reproduktory. Gear VR k tomu přidává čočky a několik různých senzorů pro snímání pohybu hlavy.

Náhlavní souprava nabídne zorné pole až 96 stupňů, což odpovídá pohledu na obrazovku o úhlopříčce 4,4 metru ze vzdálenosti dvou metrů. Gear VR bude prodáván v jednom balení s microSD kartou obsahující malou sbírku 360stupňových videí a her.

Další z novinek je telefon Galaxy Note Edge, který na první pohled zaujme nezvyklým tvarem displeje. Část obrazovky se totiž nachází na pravém boku zařízení. Podle Samsungu jde o to nabídnout uživatelům nový způsob, jak přistupovat k často používaným aplikacím. Mezi aplikacemi se lze jednoduše posouvat pohybem nahoru či dolů.

Na rozdíl od předchozích pokusů o telefony se zakřiveným displejem tak tento model uživatelům skutečně přinese nějaký praktický užitek. O maximální využití bočního displeje se však budou muset postarat především vývojáři mobilních aplikací.

Třetím nováčkem je již zmíněný Galaxy Note 4. Ten je stejných rozměrů jako jeho předchůdce, ale nabízí quad HD obrazovku s 550 pixely na jeden palec. Lepší rozlišení si na druhou stranu vybírá daň v podobě kratší výdrže baterie, což se zase Samsung snaží kompenzovat schopností rychlého nabíjení – na 50 % se prý telefon nabije během půl hodiny.

příloha_ovladnete_sva_data

Z dalších vylepšení na Galaxy Note 4 společnost uvádí lepší stylus S-Pen, lepší potlučení šumu v hlučných prostředích, lepší snímač otisků prstů a 3,7Mpx rozlišení přední kamery. Zajímavostí je čidlo UV – podle Samsungu je Note 4 prvním telefonem s tímto senzorem. Čidlo má sloužit ke kontrole toho, jak moc je telefon vystavován slunečnímu záření.

 

Byl pro vás článek přínosný?