Hlavní navigace

O2 začal nabízet možnost volání přes LTE, jako poslední operátor v ČR

17. 1. 2017

Sdílet

 Autor: O2
Technologii Voice over LTE (VoLTE) spustila ve své síti firma O2. Zároveň podle svých slov jako první operátor na světě nabízí OS Android 7.0 Nougat pro telefony Samsung Galaxy S7 a S7 egde.

Největšími výhodami VoLTE jsou podle provozovatele velmi krátká doba spojení hovoru a volání v HD kvalitě a s potlačením okolních ruchů. V průběhu hovoru zároveň nedochází k omezení datových spojení.  Výhodou je i nižší spotřeba energie pro volání, respektive delší výdrž baterie.

Prvním podporovaným zařízením pro tuto technologii je Samsung Galaxy S7 a S7 edge. Ty lze aktuálně  pořídit u O2 za cenu od necelých 15 tisíc korun. Další podporované modely by se v síti O2 měly objevit v průběhu února či března.

příloha_ovladnete_sva_data

"V posledních měsících jsme se soustředili na pokrývání vysokorychlostním internetem 4G LTE, který je nyní dostupný pro 99 % populace, a na další zahušťování sítě. Věnujeme se také přípravám na 5G - jako první operátor jsme spustili v reálném prostředí síť 4,5 G s teoretickými rychlostmi až 1,2 Gb/s. Nyní spouštíme v naší síti další novinku - volání přes LTE," říká Marek Růžička, ředitel divize Operations v O2.

O2 je posledním operátorem, který tuto technologii zprovoznil. Už dříve spustily VoLTE ve své sítí firmy T-Mobile (předloni) i Vodafone (vloni).

Byl pro vás článek přínosný?