Hlavní navigace

Obliba Exploreru nadále klesá, dostal se na historické minimum

6. 10. 2015

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Záměr Microsoftu, aby všichni uživatelé prohlížeče Internet Explorer měli jeho nejnovější verzi, se míjí účinkem. Co víc, pro společnost je to doslova katastrofální.

Microsoft loni v srpnu oznámil uživatelům Exploreru, že k 12. lednu 2016, tedy odteď za cca patnáct týdnů, budou muset mít aktualizováno na jeho nejnovější verzi s pořadovým číslem 11. Po tomto datu už totiž bude společnost podporovat IE 9 jen na nepopulárních Windows Vista, respektive Windows Server 2008, IE 10 jen na Windows Server 2012, kdežto IE 11 na Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows Server 2008 R2 a Windows Server 2012 R2.

Exkluzivně na Windows 10 bude Microsoft samozřejmě pokračovat i s podporou svého nového prohlížeče Edge. Ti, kteří by i přesto chtěli dál používat starší verze Exploreru, sice můžou, musí však počítat s tím, že už je Microsoft nebude zásobovat bezpečnostními aktualizacemi.

Už několik týdnů se ale ukazuje, jak je tento plán kontraproduktivní, počet uživatelů Exploreru totiž postupně klesá a ten tak ztrácí své dominantní postavení na trhu. Podle společnosti Net Applications činil zářijový uživatelský podíl Exploreru už jen 51,6 %, když meziměsíčně poklesl 0,6 %. Jedná se o jeho nejhorší výsledek od chvíle, kdy před pár lety zničil konkurenci v podobě Netscapu, dosavadní nejhorší čísla vykazoval v prosinci roku 2011, kdy se pohyboval na hranici 51,9 %. Od té doby až do loňského prosince rostl.

Tehdy se mohl pochlubit podílem 59,1 %, z čehož vyplývá, že během devíti měsíců uživatelský podíl Exploreru klesl o 7,5 %. Což je v době, kdy se úspěchy počítají v desetinách procent, číslo skutečně katastrofální. S jeho poslední verzí přitom pracuje jen 49 % všech uživatelů Exploreru, což znamená, že ve hře je ještě 22,7 % těch „exploreristů“, kteří mají verzi IE 8, 12 % těch s IE 9 a 9 % s IE 10.

Všechny ty tak čeká rozhodování, zda budou nadále používat nepodporovaný prohlížeč, povýší na IE 11 anebo přejdou ke konkurenci. A právě třetí zmíněná varianta je podle dosavadních výsledků častější, než by si Microsoft, jenž své zákazníky de facto postavil před ultimátum, přál.

Statistiky ukazují, že nejvíc těchto dezertérů sahá po konkurenčním Chromu od Googlu, který se během září dostal naopak na své historické maximum: 29,9 % uživatelského podílu. A očekává se, že třicetiprocentní hranici pokoří během října.

Microsoftu se tak ani nenaplňuje představa, že ti uživatelé, kteří nebudou ochotni upgradovat na nejnovější Explorer, přejdou na Edge. Ten se totiž mezi uživateli Windows 10 meziměsíčně propadl o 3 % a v současnosti ho používá jen 36 % všech uživatelů „Desítek“. A proč vlastně růst oblíbenosti jeho prohlížeče představuje pro Microsoft takový problém?

příloha_ovladnete_sva_data

Stejně jako Chrome je navázán na vyhledávač Google, Explorer, respektive Edge, jsou defaultně propojeny s Bingem, přičemž nižší podíl uživatelů prohlížeče se může projevit v nižším počtu vyhledávání prostřednictvím Bingu, vedoucí v důsledku k poklesu tržeb z toho plynoucích. A to už pak nejde jen tak o nějaké grafy…

 

Byl pro vás článek přínosný?