Hlavní navigace

Osm rad, jak zrychlit Gmail

21. 2. 2020

Sdílet

 Autor:
Zdá se vám, že se váš Gmail příliš loudá? Zde je pár jednoduchých rad, jak urychlit načítání a odezvu, abyste mohli lépe pracovat.

Gmail se již dávno vyvinul z obyčejné emailové schránky na výkonnou aplikaci, která je nezbytnou součástí platformy G Suite. Gmail se však pod váhou všech nových funkcí výrazně zpomalil.

Určitě jste si všimli, že otevření nebo refresh stránky může zabrat až několik vteřin. To může být frustrující ve chvíli, kdy potřebujete ke zprávám přistoupit okamžitě. Tyto problémy se jen zvýrazní, pokud máte slabší počítač, pomalé připojení nebo máte příliš mnoho rozšíření v prohlížeči.

Pokud máte pocit, že je váš Gmail poslední dobou pomalý, postupujte podle těchto rad a bude opět rychlý a svěží.

1.          Zbavte se chatu

Základní rozložení Gmail obsahuje okénko chatu v pravém dolním rohu. Chat lze použít pro komunikaci s lidmi v Google kontaktech, může ovšem mít negativní vliv na načítání a celkový výkon Gmailu.

Zabírá také drahocenné místo, které může zobrazovat kategorie a štítky emailů. Odstraněním chatu si tak usnadníte procházení emailů.

Pro odstranění chatu klikněte na ozubené kolo v pravém horním rohu, vyberte nastavení, najděte Chat, zvolte Vypnout Chat a uložte změny.

2.          Zmenšete počet zobrazených konverzací

Když si ukládáte emaily lokálně, může se vaše emailová aplikace zpomalit, protože je musí všechny procházet a třídit. Gmail však vše ukládá na cloudu, takže odstranění emailů nemusí vždy vést ke zrychlení.

Přesto existuje něco, čím můžete svému prohlížeči pomoci. Zmenšete počet konverzací k zobrazení.  Gmail může pracovat s 10, 15, 20, 25, 50 nebo 100 konverzacemi najednou. Čím větší toto číslo je, tím déle se bude Gmail načítat.

Všechny konverzace si můžete zobrazit kdykoliv, zabere to jen jedno kliknutí navíc. Můžete experimentovat s různými hodnotami, abyste našli nejlepší kompromis mezi praktičností a rychlostí.

V nastavení přejděte na položku Obecné, zde najděte Maximální velikost stránky a vyberte počet konverzací, které chcete zobrazit. Nezapomeňte uložit změny.

Berte v úvahu, že toto nastavení funguje jen v kombinaci se základním zobrazením. Pokud používáte vlastní zobrazení, uvidíte jiný počet konverzací.

3.          Archivujte své emaily

Archivace se používá, když nechcete, aby se vám určité maily zobrazovaly, ale zároveň je nechcete vymazat. Pokud většinu svých konverzací archivujete, bude vám Gmail zobrazovat jen aktuální zprávy, které jste si ještě nepřečetli.

Pro archivaci stačí vybrat zprávu, kliknout na ni pravým tlačítkem a zvolit archivovat. Tyto zprávy si můžete zobrazit, když kliknete na Všechny zprávy v levém panelu.

Pomocí zaškrtávacích políček můžete archivovat i několik zpráv najednou. Gmail dokonce umožňuje automatickou archivaci od konkrétních odesilatelů.

4.          Zmenšete počet záložek

Jednou z vlastností Gmailu je, že vaše zprávy automaticky zařazuje do kategorií: Primární, Sociální sítě, Aktualizace, Fóra a Promoakce. Každou kategorii reprezentuje záložka v horní částí vaší emailové schránky. Kliknutím na záložku si zobrazíte zprávy v dané kategorii.

Tyto záložky mohou zpomalit váš Gmail, protože musí pracovat s větším množstvím zpráv. Proto je lepší, když se zbavíte záložek, které nepoužíváte.

Zmáčkněte ozubené kolečko a zvolte Konfigurovat doručenou poštu. Zde si vyberete kategorie, které chcete zobrazit. Nakonec samozřejmě zmáčkněte Uložit.

5.          Omezte rozšíření prohlížeče

Existuje mnoho rozšíření pro Chrome, Firefox a další, která dodají Gmailu nejrůznější funkce funkce. Například Gmail Sender Icons zobrazí doménu a ikonu odesilatele a pomůže vám s procházením emailů.

Každé z těchto rozšíření má sice jen malý vliv na výkon, jejich nadbytek však vede k výraznému zpomalení. Proto používejte jen ta nejužitečnější rozšíření.

6.          Používejte ad blocker

Používání ad blockeru zrychluje nejen Chrome, ale i Gmail. Blokují sledovací funkce, které zpomalují načítání stránek. Firefox, Edge, Opera blokují sledování sami, takže rozdíl v rychlosti nebude tak výrazný.

Mějte však na mysli, že ad blocker může omezit některé funkce Gmailu.

7.          Používejte základní HTML verzi

Když otevíráte Gmail, uvidíte v pravém dolním rohu odkaz „Načíst základní HTML (pro pomalá připojení)“. Google předvídá, že vám Gmail poběží pomaleji. Čím déle se váš Gmail načítá, tím spíše si této možnosti všimnete.

Tento odkaz vás přesměruje na Gmail s jednodušším rozhraním. Můžete psát maily a provádět základní údržbu, jako mazání, archivovaní, označení spamu atd. Pokročilejší funkce však nejsou k dispozici, například formátování, obrázky nebo odkládání odeslání emailu. Navíc vám nebudou fungovat žádná rozšíření pro Gmail.

Zjednodušená verze je užitečná i v případě, kdy máte rychlý počítač a připojení, ale chcete si jen prohlédnout pár zpráv bez zbytečného zdržování. Vyplatí se tak mít tuto verzi v záložkách, abyste se k ní mohli vždy snadno dostat.

8.          Používejte klávesové zkratky

Všechny rady vedly k tomu, aby byl váš Gmail rychlejší. Poslední rada však pomůže, abyste byly rychlejší vy. Tím, že si zapamatujete pár základních zkratek, můžete výrazně zrychlit vaší práci s Gmailem.

příloha_ovladnete_sva_data

Nejprve musíte zkontrolovat, jestli váš Gmail rozpoznává klávesové zkratky. Klikněte na ozubené kolečko a přejděte na nastavení. Na záložce Obecné scrollujte dolů, než narazíte položku Klávesové zkratky a zapněte je.

Kompletní list zkratek si zobrazíte stisknutím ? v Gmailu, nebo jděte na oficiální seznam zkratek.

Byl pro vás článek přínosný?