Hlavní navigace

Platby mobilnímy telefony jsou jednoduché a rychlé

4. 9. 2012

Sdílet

 Autor: MasterCard
Bezhotovostní placení kartou využívá téměř každý. Nyní se objevila možnost některé platby zjednodušit, bude možné k tomu využít chytré telefony, které přinesou výhody nejen zákazníkům, ale i prodávajícím.

V České republice se do konce roku objeví novinka v podobě služby mobilní platby. Tato moderní platforma má široké uplatnění a umožňuje platit mobilním telefonem nejen na internetu, ale např. i dárcovské platby, jízdné, v kamenných obchodech atd. Společnost MasterCard Mobile ji chce uvést do provozu v České republice i v okolních zemích. Nyní probíhá testování.

Mobilní platby umožňují držitelům běžných platebních karet realizovat platby z chytrých telefonů bezpečnou a pohodlnou cestou. S mezinárodně standardizovanou metodou přišel MasterCard, v České republice bude ještě spolupracovat se společnostmi Wincor Nixdorf jako poskytovatelem technologie a ČSOB.

 

Bezpečnost

Služba bude určena v první vlně majitelům telefonů s platformami iPhone a Android. Bezpečné platby je možné používat na všech podporovaných telefonech, a to bez nutnosti speciálního hardwarového vybavení (NFC, secure element) nebo specializovaného softwaru (SIM toolkit). Pro platbu postačí chytrý telefon s připojením k internetu, ať už mobilnímu nebo Wi-Fi. Bezpečnost služby je zajištěna nejen heslem, které si uživatel zvolí, ale také dalšími pokročilými bezpečnostními prvky. Kromě registrace na telefonu citlivé údaje o uživateli nebo kartě nikdy neopustí prostředí bezpečného certifikovaného centrálního systému. Aplikován je kompletní fraud monitoring (řízení rizik), standardní pro prostředí fyzických platebních karet. Platba probíhá z mobilního telefonu, což dovoluje ověření držitele karty; navíc ztrátu přístroje si majitel většinou hned uvědomí a může kartu včas zablokovat.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Celý článek si můžete přečíst v Computerworldu č. 15/2012.

Byl pro vás článek přínosný?