Hlavní navigace

Po útlumu projektu Silverlight skončil projekt Moonlight

31. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Vedoucí vývojář projektu Moonlight, což je verze multimediální platformy pluginů Microsoft Silverlight určená pro Linux a další systémy, tento týden oznámil ukončení vývoje a podpory.

Miguel de Icaza, technický ředitel společnosti Xamarin, tento týden oznámil, že končí s projektem Moonlight. Ten převzal Xamarin od Novellu spolu s dalšími zdrojovými kódy. „Silverlight se na webu příliš neprosadil a nestal se tedy nepostradatelnou technologií, i když jsem si z počátku myslal, že se mu to podaří,“ řekl de Icaza. „Microsoft navíc přidal do Silverlightu různá omezení, která zabránila v jeho používání pro vývoj samostatných aplikací pro počítače.“

Vývojáři Moonlightu tedy nakonec dospěli k závěru, že Silverlight není vhodnou platformou pro vývoj univerzálních aplikací určených pro nasazení v různých operačních systémech jako například Java. Podle de Icazy ji nelze naplno využít, protože má v sobě zabudováno příliš mnoho omezení. Vývojář soudí, že vhodnější je zvolit programovací jazyk C# a v něm vytvořit základní funkce. Ty potom stačí „obalit“ vrstvou zajišťující napojení na konkrétní operační systém. Vývojáři pak mohou základ použít ke tvorbě oddělených aplikací určených již pro konkrétní operační systémy se samostatným uživatelským rozhraním, které samozřejmě může být v rámci možností vzhledově i funkčně srovnatelné. Tento přístup umožní naplno využít všech specifických vlastností konkrétního systému. Xamarin vychází z vlastních zkušeností, protože mimo jiné se stará o kód platformy Mono, která umožňuje pomocí technologie .Net vytvářet aplikace pro jiné systémy než Windows.

Moonlight byl uvolněn koncem roku 2008 na základě dohody o spolupráci mezi společnostmi Microsoft s Novell. Xamarin jej převzal v loňském roce po svém založení spolu s ostatními projekty včetně zmíněné platformy Mono. Nová verze Silverlightu byla naposledy vydána v prosinci loňského roku, její další osud je ovšem nejistý. Microsoft totiž podporuje otevřenou platformu HTML5, která umožňuje vytvářet multimediální obsah bez proprietárních pluginů, jakými jsou Silverlight nebo Adobe Flash.

Byl pro vás článek přínosný?