Hlavní navigace

Při největší krádeži v historii ukradli miliardu e-mailových adres od osmi firem

9. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Dva muži vietnamské národnosti byli obviněni z krádeže téměř miliardy e-mailových adres a dalších osobních informací o uživatelích, které získali při útocích na sítě osmi amerických firem.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti muži v uplynulých letech provedli „největší krádež dat v americké historii“. Díky útokům, jež probíhaly mezi únorem roku 2009 a červnem 2012, hackeři získali miliardu e-mailů, na něž následně rozesílali nevyžádané e-maily obsahující odkazy na prodej pirátského softwaru. Z prodeje tohoto softwaru muži následně inkasovali provize - podle obžaloby si přišli v přepočtu na padesát milionů korun.

příloha_ovladnete_sva_data

Za útoky stál primárně osmadvacetiletý Vietnamec Viet Quoc Nguyen, který se naboural do počítačových sítí osmi velkých amerických firem. Jeho pomocník Giang Hoang Vu pak následně na tyto e-maily zasílal spam. Vu se k obviněním v plném rozsahu u okresního soudu ve státě Georgia doznal, Nguyen zatím nebyl dopaden. Oba muži pobývali v době útoků v Nizozemí, kde byl Vu v roce 2012 zadržen a o rok později vydán do Spojených států.

Kromě dvou Vietnamců američtí žalobci minulý týden obvinili také Kanaďana Davida-Manuela Santose Di Silva, který se staral o finanční stránku věci. Da Silva byl obviněn z praní špinavých peněz, jelikož oběma mužům vyplácel provize za prodej ilegálního softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?