Hlavní navigace

Přinese Cisco Spark Board revoluci do pojetí firemní spolupráce?

26. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Cisco
Novou verzi své cloudové aplikace Spark, která nabízí všechny důležité funkce pro týmovou spolupráci, oznámilo Cisco. Integruje chat, video i telefonické hovory a další nástroje pro zvýšení efektivity zaměstnanců, to vše v uživatelsky velice příjemném pojetí.

Současně s tím se na trh uvádí i digitální flipchart Spark Board a nástroj Spark Meetings, pomocí nichž se mají podle výrobce výrazně zefektivnit meetingy – od jejich plánování, přes vlastní setkání až po sdílení následných výstupů.

Spark Board je ve své podstatě obří tablet, který kombinuje funkce whiteboardu a obrazovky pro videokonference. Určený je primárně pro použití komunikační služby Spark, jeho funkčnost však rozšiřuje úzké propojení s iOS.

Podobně jako tablety je dokonce vybaven tlačítkem „home“ uprostřed spodní strany, které vás rychle přenese zpět do hlavního menu. A nemít Cisco navázánou spolupráci s Applem, skoro by se dalo firmu podezřívat, že se u Spark Boardu inspirovala designem iPadu. Obě společnosti se však ze spolupráce snaží těžit, a tak vlastníte-li iPhone, bude ve spojení s ním Spark Board pracovat o něco plynuleji než ve spojení s jinými telefony.

Cisco se dle svého vyjádření chtělo tentokrát zaměřit na jednoduchost a praktičnost. „Potřebovali jsme něco povědomého a intuitivního,“ uvedl při uvedení produktu Rowan Trollope, šéf pro IoT a aplikace.

A paralely s iPhonem se nabízejí i dál. Stejně jako první iPhone, také Spark Board představuje spojení tří věcí v jednom zařízení: obrazovku pro prezentace, whiteboard a videokonferenční systém. To vše v podobě pětapadesáti či sedmdesátipalcového displeje disponujícího 4K dotykovou obrazovkou, s kamerou, mikrofony a reproduktory.

A cena? 4 990 nebo 9 990 dolarů, tedy cca 125 000 nebo 250 000 Kč, a k tomu 199 dolarů (5 000 Kč) jakožto měsíční předplatné za software.

Podle Cisca je Spark Board za tyto peníze schopný kvalitativně konkurovat komplexním konferenčním systémům. Zařízení má svižný start, jednoduché přepínání mezi jednotlivými hovory a psát na něj lze buď speciálním stylusem připomínajícím fix či obyčejně prstem, přičemž k dispozici je i detailní zoom.

Další funkce vycházejí z integrace iOS a propojení s iPhonem, snadno tak lze využívat například telefonní kontakty, díky kameře Spark Board dokáže automaticky zpracovat „docházku“ na meetingu, a tak dále…

Podle Trollopeho je Spark Board pouze prvním krokem k budoucnosti v podobě cloud computingu vycházejícího z myšlenky, že lidé sdílející pracovní prostředí a obsah práce, by v budoucnu nemuseli pracovat na počítačích určených primárně pro jednotlivce.

Usnadnit by to měl právě cloud computing. Jak ale společnost uvádí, ač už je k dispozici, Spark Board ještě není hotový. „Tohle je teprve začátek,“ říká jeden ze zástupců společnosti, Jonathan Rosenberg.

Cisco rovněž oznámilo, že za zhruba 3,7 miliardy dolarů v hotovosti kupuje firmu AppDynamics, dodavatele řešení pro správu výkonu aplikací (APM, application performance management). Firma bude i nadále pod Ciskem působit jako nezávislý subjekt, přičemž správně bude spadat pod šéfa divize IoT a aplikací Rowana Trollopeho.  Od koupě si Cisco mj. slibuje jednotný pohled na fungování sítě i aplikací.

 

Popis novinek a co nabízejí (podle výrobce):

Spark Board

  • Možnost prezentace odkudkoliv z jakéhokoliv zařízení. Zaměstnanci mohou jedním klikem sdílet na obrazovce obsah svého PC, Macu nebo mobilního zařízení s ostatními účastníky. Zařízení nepotřebuje speciální Bluetooth, Wi-Fi či síťové připojení. Funguje totiž na základě ultrazvukové bezdrátové párovací technologie, která automaticky rozpozná nově příchozího. Dálkové ovládání se tak stává přežitkem.
  • Interaktivní flipchart, který může využít kdokoliv. Zařízení umožňuje sdílet, editovat a ukládat soubory. Přitom každý účastník schůzky může obsah upravovat, například ze svého mobilního telefonu z pohodlí domova. Navíc Spark Board využívá nejpokročilejší technologie pro šifrovanou komunikaci. Sdílený obsah tak vidí jen ti, kterým je skutečně určen.
  • Kvalitní zvuk i video. Samozřejmostí je také možnost video hovorů. Spark Board je vybaven 4K kamerou, špičkovým mikrofonovým polem a technologií VoiceTrack pro zajištění čistého zvuku hlasu. Vše lze nastavit velmi snadno.

Spark Meetings

Schůze není jen o debatování nad daným úkolem či projektem, ale jde o sérii několika kroků. Aby její plánování zbytečně nezabíralo spoustu času, doplňuje celý koncept nástroj Spark Meetings.

příloha_ovladnete_sva_data

Díky němu mohou uživatelé snadno vytvářet agendu, propojit své kalendáře, rozesílat zápisy či využít některou ze šablon pro efektivnější organizaci schůzky.

 

Byl pro vás článek přínosný?