Hlavní navigace

Probíhá Světový den IPv6, ověří nový protokol v praxi

8. 6. 2011

Sdílet

8. červen byl vybrán jako Světový den IPv6. Tato myšlenka vznikla na podnět Googlu a ideou je zprovoznit u všech velkých poskytovatelů služeb na jeden den poskytování služeb přes IPv6.

Oproti původnímu návrhu 6. června (pravděpodobně šlo o symboliku dvou šestek v datu), který na konferenci RIPE-61 prezentoval síťový specialista Googlu Lorenzo Colitti, došlo nakonec k posunu data - Světový den IPv6 byl stanoven na 8. června 2011. Důvod pro posun je poměrně prozaický. Původní termín byl stanoven na pondělí, což by znamenalo provádět změny v sítích v noci z neděle na pondělí, což je období, kdy nemají poskytovatelé služeb zrovna plné kanceláře techniků. I když se v této souvislosti objevila varování před možnými technickými problémy a výpadky, zatím všechny služby fungují jak mají.

Do akce se zapojila řada významných hráčů na poli poskytování obsahu na internetu a ke Googlu se přidal například Yahoo, Facebook a dvě velké sítě na doručování obsahu (content delivery network) Akamai a Limelight Networks. Ovšem v případě mnoha serverů provozovaných pod doménou .cz nebude tento den znamenat žádný experiment, ale běžnou praxi. Přes protokol IPv6 je totiž podle statistik sdružení CZ.NIC dostupných téměř 8 procent obsahu na adresách s koncovkou .cz. Za uplynulých 12 měsíců tak tento podíl vzrostl více než pětinásobně. U největších domén nejvyšší úrovně jako .com, .net či .de se přitom podíl obsahu dostupného přes IPv6 pohybuje okolo pouhého procenta.

IPv6 je jedinou dlouhodobě udržitelnou alternativou k již zastaralému protokolu IPv4, jehož adresy jsou již vyčerpány. Protokol IPv4 vznikl již v 70. letech 20. století a nabídl kapacitu pro připojení méně než 4 miliard počítačů. IPv6 naopak poskytuje prakticky nevyčerpatelnou zásobu nových adres (2^128 - v číselném vyjádření zhruba 1 a třicet osm nul), stále ale zůstává nevyužit.

Pro poskytovatele internetových služeb přechod na IPv6 znamená především investice do IPv6 kompatibilních technologií – jejich výše se bude odvíjet od rozsáhlosti infrastruktury daného subjektu. V případě koncových uživatelů internetu si přechod na nový protokol vyžádá zakoupení nového modemu, který bude IPv6 podporovat. Takové zařízení stojí běžně okolo 1 000 až 2 000 korun.

Cloud24

 

Aktualizace 9. 6. 2011: O průběhu Světového dne IPv6 najdete více v dnešním článku Světový den IPv6 proběhl hladce a bez incidentů.

Byl pro vás článek přínosný?