Hlavní navigace

První banka v Česku dovolí platit pomocí chytrých hodinek

5. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Moneta Money Bank
Moneta Money Bank je podle svých slov první banka na tuzemském trhu, která umožní placení chytrými hodinkami. Od včerejška mohou její klienti díky spolupráci se společností Mastercard využívat bezkontaktní platební aplikace Garmin Pay a Fitbit Pay.

Placení prostřednictvím hodinek je stejně jako v případě mobilního telefonu velmi pohodlné a rychlé. Údaje o platební kartě je nutné nejprve do hodinek zadat prostřednictvím mobilní aplikace Garmin respektive Fitbit.  

Následně je digitalizovaná karta uložena na chráněný čip v hodinkách. Zabezpečení dat je stejně důkladné jako v případě placení mobilem a je rovněž zajištěno osvědčenou technologií tzv. tokenizace.

Díky technologii tokenizace je zajištěno, že šestnáctimístné číslo platební karty se v chytrých hodinkách nikde nepoužívá ani neukládá a namísto něj se používá náhradní číselný kód označovaný jako ´token´. Zabezpečení, uplatňované pro digitální platby, je naprosto srovnatelné s bezpečností léty ověřenou u čipových platebních karet,“ tvrdí Miroslav Lukeš, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

O bezkontaktní placení pomocí chytrých hodinek, náramků, klíčenek a dalších nositelných zařízení má podle průzkumu The  Global Consumer Tracker v Česku zájem pětina populace a v sousedním Slovensku dokonce 31 procent obyvatel. Evropský průměr je 24 procent. Podle předpokladů společnosti Mastercard bude až 62 procent nositelných zařízení do roku 2020 obsahovat platební funkce.

příloha_ovladnete_sva_data

Garmin se chystá uvedení nové služby na český trh podpořit zvýhodněnou nabídkou hodinek Vívoactive3 po předložení platební karty Mastercard od Moneta Money Bank. Slevovým kódem pro její získání bude prvních šest čísel platební karty. Garmin Pay je dostupný na produktových řadách Forerunner 645, Fenix 5 Plus, Vívoactive3 a D2

Platební systém Fitbit Pay je k dispozici uživatelům chytrých hodinek Fitbit Ionic a Fitbit Versa. V brzké době budou moci tuzemští zákazníci platit i chytrým náramkem Fitbit Charge 3 Special Edition.

Byl pro vás článek přínosný?