Hlavní navigace

První síť 5G spuštěnou v reálném prostředí Česka má O2

21. 6. 2019

Sdílet

 Autor: O2
Operátor O2 pokračuje v intenzivní přípravě na příchod sítí 5G. Poté, co díky spojení několika frekvenčních pásem pokryl středočeský Kolín mobilním internetem s gigabitovou rychlostí LTE, ve čtvrtek ve stejném městě představil podle svých slov první skutečné 5G spuštěné v reálném prostředí.

To kromě vysokých přenosových rychlostí nabízí také velmi krátkou odezvu. "Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu," tvrdí ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Mobilní sítě páté generace podle něj přinesou velkou změnu nejen pro připojení přenosných zařízení, ale také pro pevné připojení domácností a firem tam, kde není dostatečně rychlý kabelový internet.

Síť 5G testuje O2 v Kolíně společně se společností Cetin a vybavením od společnosti Ericsson. Technologii operátor spustil na pronajaté testovací frekvenci 3,5 GHz doplněné o technologie Massive MiMo 64T64R a 256QAM.

příloha_ovladnete_sva_data

„Na příchod sítí páté generace se nechystáme zavření v laboratořích - naopak je testujeme v reálných podmínkách s předními světovými dodavateli," dodává Hruška.

Zkušenosti z reálného provozu jim mají pomoci při výběru dodavatelů a rozvoji celoplošného pokrytí sítí páté generace poté, co proběhne aukce potřebných frekvenčních pásem.

Byl pro vás článek přínosný?