Hlavní navigace

Revoluce ve Skypu: Na co se těšit a čeho se obávat?

5. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nový Skype nabídne celou řadu změn včetně obměny uživatelského rozhraní; velká aktualizace navíc přijde jako první na Android a až pak na Windows.

Oznámení od Microsoftu o redesignu oblíbené aplikace Skype přišlo poměrně nečekaně, uživatelům má pomoci lépe spravovat svoji síť přátel, zatímco armáda chatbotů bude asistovat s posílám GIFů s kočičkami a nabízet různá doporučení.

Chatování s přáteli Skype prozatím neodstranil, což je dobře – ba dokonce funkci vylepšil o živý přenos z webkamery a možnost rychle sdílet zprávy a další informace skrze celou síť. Mezi novinky patří rozhraní „Najít“, které pomocí chatbotů a dalších služeb umožní uživatelům objevit nové informace.

A na rozdíl od verzí minulých se nový Skype objeví nejprve na mobilních systémech: Nejprve na Androidu, o měsíc později na iOS a až poté bude následovat systém Windows. Vzhledem k tomu, že Skype vlastní Microsoft, jde o velmi zvláštní krok.

Podle Amritanshe Raghava, viceprezidenta Skypu, jde o největší aktualizaci za více než deset let. Mobilní komunikace se během té doby značně vyvinuli, přičemž nová generace místo volání preferuje komunikaci na jiných službách, jako je např. Instagram.

Je logické, že Skype chce změnu – dokáže však „přehradit“ mezeru mezi starší generací, zvyklé na telefonní a videohovory a mladšími, kteří chtějí rychlý chat ve stylu Whatsapp? Microsoft věří, že ano.

Skype také dostane – zde se žádné větší překvapení nekoná – integraci s umělou inteligencí Microsoftu, tedy Cortanou; funkčnost bude obdobná jako u Google Assistant. Rozdíl je však v síti botů a přídavků, které uživateli umožní chatovat o vybraných tématech a domoci toho, co potřebuje. Scoop například nabídne stručné zprávy, zatímco Weather nahradí předpověď počasí.

Rozdíl mezi botem a přídavkem, add-inem (oficiální český překlad zatím není znám), je nevýrazný. Přídavky jsou zdroje informací, ke kterým může uživatel přistoupit, zatímco s boty lze dále pracovat pomocí otázek. Některé jako Scoop jsou, jak vysvětluje Raghav, obojím.

Změn se dočkal i Skype Chat.  Tradiční textové a video chatovací možnosti se dočkaly předělání, většina vylepšení se týká inteligentních odpovědí a konverzačních interakcí s chatboty. Objeví se také prvky ze starších verzí Skypu a služby Teams. Odpovídat lze pomocí dnes běžných smajlíků (emoji a „moji“ od Microsoftu), přidávat ankety, sdílet videa, nahrávat audio, ke komentářům přidávat reakce a tak dále.

příloha_ovladnete_sva_data

Podobný přístup zvolil Skype i pro videa. I na mobilech si může uživatel jednotlivá okna s volajícími sám zvětšovat či zmenšovat a vybrat si tak nejdůležitějšího volajícího sám. Na jednotlivé aktéry lze navíc nově reagovat pomocí emoji reakcí.

Asi nejzajímavější novinkou je funkce „rekapitulovat“. Pokud uživatel nestihne videochat s přáteli (nebo třeba kolegy z práce), Skype uloží důležité součásti: sdílené fotografie a videa, zvuk, reakce a další prvky. Tato funkce jistě najde své využití.

Byl pro vás článek přínosný?