Hlavní navigace

Ripple zaznamenává kryptoboom, může znamenat problém

4. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © dalebor
„Kryptoměna“ Ripple se stala druhým nejhodnotnějším platebním systémem virtuálu.

Tržní kapitalizace Ripplu se na přelomu roku přehoupla přes hranici 100 miliard dolarů. Ripple tak svou celkovou hodnotou předskočil dosud druhé Ethereum. Jedna Ripple mince (XRP) přes víkend měla hodnotu 2,34 dolarů, což je strmý nárůst oproti stejnému období minulého roku, kdy se 1 XRP rovnal zhruba polovině amerického centu. Nejhodnotnější kryptoměnou nadále zůstává Bitcoin s hodnotou 13 580 dolarů a tržní kapitalizací 231 miliard.

Ripple se vedle ostatních kryptoměn snaží ustavit zdůrazňováním svého navázání na skutečné finanční instituce. Ostatně, jedním z cílů, se kterým byl tento systém vyvinut, bylo urychlení a zmodernizování platebních transakcí mezi bankami a v současnosti jej využívá kolem stovky bank, včetně Bank of America či Union Bank of Switzerland, a další přibývají.

příloha_ovladnete_sva_data

A zdá se, že narůstající účast institucí žene nahoru jeho hodnotu. Během víkendu totiž jeho adopci oznámily i tři významné japonské kreditní společnosti. A už dříve několik japonských a jihokorejských bank představilo pilotní projekt použití Ripplu i pro mezinárodní platební transkace. Obě tyto skutečnosti dle odborníků v uplynulých dnech vyhnaly hodnotu Ripplu vzhůru.

Ve srovnání s „klasickými“ kryptoměnami je Ripple ve své podstatě platebním systémem, mince netěží uživatelé, ale byly „předtěženy“ tvůrci systému, kteří je postupně uvolňují do oběhu. Podle Eddyho Travii, odborníka na kryptoměny finanční společnosti Coinsilium, však může rostoucí hodnota Ripplu pro systém paradoxně představovat problém, kdy se Ripple může stát předmětem spekulací a samotná technologie zůstane upozaděna.

Byl pro vás článek přínosný?