Hlavní navigace

Rok 2019 bude pro IoT přelomový, tvrdí České Radiokomunikace

17. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © Melpomene
Firma představila hned několik projektů IoT (internet věcí), které využívají její síť postavenou na technologii LoRaWAN. V nepříliš vzdáleném budoucnu se ale máme dočkat mnoha dalších.

„Před dvěma lety jsme očekávali, že trh internetu věcí se bude vyvíjet mnohem rychleji,“ přiznal na úvod obchodní ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník. Vzápětí však dodal, že rok 2019 bude pro IoT zlomový: internet věcí je konečně tu.

Ale je tomu opravdu tak?

V síti ČRa jsou v současnosti dle Mastníka desítky tisíc zařízení internetu věcí, a nejde již jen o experimentální zapojení, ale o reálně používané komerční přístroje. Ty obvykle patří partnerům firmy a propojeny se světem jsou skrze otevřený standard LoRaWAN; České Radiokomunikace jsou tedy v tomto případě, stručně řečeno, poskytovatelem infrastruktury.

LoRa a související LoRaWAN jsou otevřeným standardem pro bezdrátový přenos dat, navrženy byly specificky pro nízkonákladové připojení zařízení internetu věcí, které má zároveň disponovat slušným dosahem.

Mezi již funkční projekty, případně ve fázi těsně před spuštěním, patří zařízení pro vzdálený odpočet vodoměrů, chytré elektroměry pro spotřebitele i firmy nebo chytrá čidla určená na ochranu domácností proti krádeži, požáru a podobně. Nejde sice o žádné revoluční produkty, ale možná právě proto jde o krok směrem k širšímu osvojení internetu věcí. Ke zdánlivým maličkostem se snáze najde cesta.

Z hlediska B2B je zajímavý například systém Tanix od firmy Vínoservis. Jde o zařízení internetu věcí, jehož hlavním cílem je zajistit, aby teplota určených potravin či nápojů neklesla pod nebo nad nastavenou teplotní hranici; při hrozící změně teploty dokáže třeba odeslat varování na mobil.

Nejzajímavější informace z workshopu jsou však ty související, nevyřčené: aktivita ČRa svědčí o tom, že IoT opravdu konečně nachází uplatnění, byť nejprve se zřejmě rozšíří do firem: až poté má naději ve větší míře proniknout i do domácností.

Spotřebitele může zaujmou systém chytrých elektroměrů: velmi jednoduše připojitelné malé zařízení, které umožňuje sledovat spotřebu elektřiny online a porovnávat ji se zaplacenými zálohami, využití bezpochyby najde. Stroje, které usnadňují práci, jsou vždy populární.

příloha_ovladnete_sva_data

Větším problémem je však důvěra zákazníků v internet věcí. To, jak obecně špatné je v současnosti zabezpečení zařízení IoT, patří mezi veřejné tajemství. O bezpečnosti se sice během workshopu mluvilo, ale pokaženou pověst internetu věcí bude těžké napravit. Sebemenší zaškobrtnutí se tvrdě potrestá.

Takže ano, internet věcí je tu. Ale zda opravdu přiláká jak firmy, tak spotřebitele, je úplně jiná otázka.

Byl pro vás článek přínosný?