Hlavní navigace

Rozvoj IoT zrychluje: Co chystají VMware či Nokia

25. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
IoT je na rychlém vzestupu. VMware, Nokia a další firmy chtějí kus trhu pro sebe. S čím na něj nově přicházejí?

Při snaze pochopit svět IoT – internetu věcí – je snadné nechat se omráčit všemi potenciálními způsoby jeho využití. Plně automatizované čerpací stanice, online ovládané dávkovače krmiva pro domácí mazlíčky nebo na internet napojená toaleta? Proč ne! Ten nejzásadnější trend se však týká toho, jak si jednotliví výrobci chtějí IoT trh rozdělit.

O pořádný kus se uchází VMware prostřednictvím svého řešení Pulse IoT Center, čerstvě aktualizovaného na verzi 2.0. Tak jako další firmy, také VMware se snaží maximalizovat potenciál svých stávajících technologií a najít pro ně uplatnění v daleko chaotičtějším a heterogennějším prostředí IoT.

A jelikož tu mluvíme o VMwaru, Pulse IoT Center 2.0 nabízí možnost SaaS a zjednodušené i centralizované funkce správy. Jestli vám to zní povědomě, ne náhodou. Prakticky všechny společnosti s nějakou zkušeností v síťovém managamentu – od HPE/Aruba po Amazon – se snaží propagovat svoje systémy jako ty nejlepší pro správu složitých a často decentralizovaných sítí zařízení napojených na IoT v rámci jedné platformy.

Sjednocením procesu zapojení zařízení, softwarových aktualizací či jejich zabezpeční do jednoho bodu všechny doufají, že právě ony se stanou řešením pro klienty toužící po chytré domácnosti fungující v IoT.

Kdo uspěje, ukáže až čas. Zatímco velké společnosti se však snaží uzmout svůj tržní podíl napříč různými vertikálnimi SaaS, operační zaměření IoT představuje příležitosti pro menší – či méně tradiční – výrobce specializované na konkrétní oblasti, kteří se tak rázem stávají zásadní konkurencí.

Předního hráče v prostředí IoT představuje coby dodavatel vybavení pro operátory napříkad i Nokia. Protože zatímco některé typy firemních IoT jsou čistě lokální, jiné jsou geograficky natolik roztříštěné, že telekomunikační sítě jsou ty jediné, které pro ně dávají smysl.

A finská společnost se tento měsíc začala v IoT angažovat – spojila síly s Nordic Telecom za účelem vytvoření rozsáhlé sítě zaměřené právě na IoT a pohotovostní služby. Fungovat bude za využití LTE v nízkofrekvenčním pásmu 410 – 430 MHz umožňujícím efektivnější distribuci a širší dosah.

příloha_ovladnete_sva_data

V každém případě, jádrem jakéhokoliv IoT projektu zůstává SoC, který činí zařízení inteligentním. V tomto ohledu je novinkou oznámení Silicon Labs, které do svých IoT produktů hodlají integrovat více procesní síly, díky níž bude mít jejich platforma Wireless Gecko v nové verzi zhruba dvojnásobný dosah.

Rozvoj čipů sice není něčím, co by IoT zpřístupnil širší veřejnosti okamžitě, výrobcům zařízení, které mají v síti pracovat, však může značně ulehčit práci.

Byl pro vás článek přínosný?