Hlavní navigace

Samsung odkládá první telefon s Tizenem

8. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Linux Foundation
Podle oficiálního vyjádření společnosti Samsung bude první telefon s operačním systémem Tizen uveden až v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Verze 2.1 mobilního operačního systému Tizen byla uvolněna v polovině května. Brzy po tom Samsung potvrdil, že připravuje telefon GT-I8805, první zařízení tohoto výrobce, které bude tento systém využívat. Žádné bližší detaily sice nebyly oficiálně uveřejněny, postupně se ale na veřejnost dostaly neoficiálními kanály, ať už únikem z interní databáze technických specifikací z firemního serveru Samsungu či příspěvky zaměstnanců.

GT-I8805 s kódovým označením Redwood je postaven na procesoru ARM Cortex A9 a systému Tizen 2.1. Rozlišení displeje je 720p (tedy 1280x720) a mobil podporuje LTE. Zatím není jasné, kterou verzi, což je věc nepochybně zajímající především korejské uživatele. Připomeňme si, že velké pobouření v mateřské zemi Samsungu vzbudil fakt, že dva měsíce po velkolepé premiéře Samsung Galaxy IV byla uvedena novější verze, která zvládala podstatně rychlejší přenosy.

První Galaxy IV podporoval LTE CAT 3, jejíž maximální rychlost k uživateli je cca 100 Mb/s a od něj 50 Mb/s. CAT 4 je potom o 50 procent rychlejší v případě downloadu, zatímco upload zůstává stejný. Jakkoli se tento rozdíl může zdát být zanedbatelný (přinejmenším z hlediska českých uživatelů žijících v trochu jiné realitě), Galaxy IV byl prodáván jako špičkový model nabídky Samsungu a z toho pohledu bylo nešťastné, že o pouhé dva měsíce byl do jisté míry zastaralý, bez možnosti upgradu na rychlejší verzi LTE.

V každém případě, důvodem opoždění telefonu s nejvyšší pravděpodobností nebudou další upgrade komunikační části čipové sady, očekává se spíše, že Samsung bude odkládat premiéru zařízení běžícího na nové platformě, dokud nebude mít k dispozici více aplikací.

Mezitím se ovšem na trhu mohou objevit výrobky jiných firem, například od japonské Systena Corp., která ohlásila první tablet postavený na Tizenu, který se pravděpodobně dostane k uživatelům ještě před prvními chytrými telefony s tímto systémem.


Systém Tizen
Tizen je v podstatě linuxová softwarová platforma s otevřeným kódem, která je (obdobně jako FirefoxOS) postavena na implementaci standardu HTML5. Byla navržena tak, aby splňovala potřeby více typů zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety, chytré televizory, netbooky a systémy zábavy integrované do vozidel (IVI – in-vehicle-infotainment).

HTML5 bylo zvoleno právě pro maximální podporu více platforem. Vývojáři aplikací mohou udržet jednotný základní kód bez nutnosti rozsáhlejších úprav pro jednotlivá zařízení. Platforma podporuje webové aplikace (HTML, JavaScript, CSS) a nabízí pestrou paletu služeb od klasického obsahu HTML po multimediální, síťové, sociální, lokační a informační služby.


Byl pro vás článek přínosný?