Hlavní navigace

Rozkládací mobil: Oživí jej Samsung?

6. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Samsung
Zapomeňte na pokus čínského výrobce ZTE, první skutečně rozkládací smartphone Galaxy chce představit Samsung, a to už velmi brzy.

O uvedení rozkládacího telefonu Samsung hovoří už skoro pět let. Až teprve teď se ale začíná zdát, že se slova stanou realitou. DJ Koh, šéf divize  mobilních telefonů Samsungu, na nedávném veletrhu IFA nemluvil prakticky o ničem jiném.

Ačkoliv dozvěděli jsme se od něj vlastně jen to, že ještě letos Samsung představí design svého nového smartphonu, s tím, že konkrétnější bude na listopadové vývojářské konferenci Samsungu v San Franciscu. Vývoj telefonu je však dle něj „téměř u konce“.

S ohledem na jeho rétoriku tak lze letos místo hotového telefonu očekávat spíš jen preview jeho prototypu. Přesto však je zjevné, že v Samsungu jsou odhodlaní oficiálně oznámit první smartphone se skutečně rozkládacím displejem už jen proto, aby byli první. Bez ohledu na to, zda je o něj na trhu zájem.

O cíli dosáhnout primátu Koh ostatně informoval už minulý měsíc, ačkoliv jeho slova byla přijata s kontroverzí. Prvenství jako důvod vydání čehokoliv, je obtížně obhajitelné samo o sobě, tím hůř, jde-li o novinku z kategorie špičkové technologie, po které však uživatelé zrovna dvakrát nebaží.

Mobilní telefony jsou dnes už tak dost velké – chystaný iPhone XS má mít uhlopříčku 6,5 palce, Pixel 3XL dokonce 6,7 palce –, takže cokoliv většího bude na hraně toho, co se nám vleze do kapes.  Samsung (a nejen on) se tak snaží přijít s řešením, které udělá telefony větší, přesto stále stejně skladné.

Tím řešením má být rozevírací obrazovka. Už loni se s ní vytasil výrobce ZTE, u modelu Axon M, dvoupanelová konstrukce ale měla k ideálu o skládacím smartphonu hodně daleko. Oproti tomu Samsung slibuje, že jeho novinka bude disponovat skutečně rozkládacím displejem.

Jedna věc je však vývoj přístroje za účelem naplnění nějakého smyslu či vyhovění poptávce, jiné je vyvíjet něco jen kvůli prvenství. Ve druhém případě totiž často dochází ke kompromisům, kvůli kterým výsledný produkt trpí.

příloha_ovladnete_sva_data

Navíc, v minulosti se už párkrát ukázalo, že snaha o to „být první“ nemusí ústit v kvalitní a žádaný produkt. Stačí vzpomenout na  zmatečné chytré hodinky Galaxy Gear, původní Galaxy Note či předražený a překombinovaný Galaxy S6 Edge.

Koh ve svých prohlášeních dosud působí přesvědčivě a věří, že novinka může v budoucnu nahradit tablety – nabídne srovnatelnou zobrazovací plochu, bude však skladnější. Věřme proto, že Samsungu jde tedy skutečně o řešení, které bude praktické a uživatelsky přátelské. A nejen o prvenství a posílení vlastní důležitosti na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?