Hlavní navigace

Skupinové hovory Skype i na tabletech s Windows

17. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft v úterý zpřístupnil skupinové videohovory zdarma také pro uživatele Skype, kteří se místo plnohodnotného počítače s Windows rozhodli koupit tablety Surface nebo jiné tablety se systémem Windows.

Microsoft umožnil skupinové hovory Skype zdarma na „existujících platformách“, například PC s Windows, v dubnu a nyní se tedy dočkali také uživatelé menších zařízení. Společnost uvedla, že od přidání funkce videohovrů pro skupiny došlo k nárůstu tohoto způsobu komunikace na čtyřnásobek ve srovnání s dřívější placenou verzí.

Microsoft uvedl, že většinu tohoto druhu hovorů uskutečňují jen málo početné skupiny, skládající se obvykle ze čtyř osob. „Zjistili jsme, že většina skupinových hovorů probíhá mezi třemi nebo čtyřmi účastníky,“ uvedla firma. „Při uzpůsobení skupinových videohovorů pro moderní prostředí Windows jsme je optimalizovali tak, aby byly současně viditelné tři nejčastěji hovořící osoby – plus sám volající.“

Volání prostřednictvím skupinových hovorů Skype podporuje až deset účastníků, v okně videa jsou ale v tabletech zobrazeni pouze nejaktivnější účastníci. Konkurenční Google nabízí vlastní službu Hangouts, která byla pro skupinové videochaty až do deseti účastníků vždy zdarma.

Prozatím nejsou skupinové videohovory možné v telefonech se systémem Windows Phone. V nich jsou podporovány jsou pouze skupinové audiohovory – pravděpodobně kvůli omezené velikosti obrazovky. Aplikace podporuje také skupinové rychlé zprávy.

Skype v květnu oznámil, že jeho služby využívají již dva miliony uživatelů. Jeho rival Google počet uživatelů služby Hangouts nezveřejňuje.

příloha_ovladnete_sva_data

V únoru Google představil Chromebook, který sám označuje jako „Chromebook na schůzky“, který za tisíc dolarů kombinuje Chromebok se softwarem pro videokonference. Společnost však tuto nabídku nijak zvlášť nepropaguje, na webu jen vyzývá zájemce, aby se obrátili na její obchodní oddělení.

 

Byl pro vás článek přínosný?