Hlavní navigace

Sociální sítě psychice neškodí

6. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Oxfordská studie vyvrací negativní vliv technologií a sociálních sítí.

Nová studie ukazuje, že mezi používáním technologií a duševním zdravím existuje jen „malá spojitost“. Na více než 430 tisících mládežníků, mezi desíti a patnácti lety, ji udělali vědci z Oxfordského internetového institutu, kteří se snažili dát do souvislosti sledování televize, používání sociálních sítí a zařízení typu PC či mobilní telefon spolu s pocity deprese, sebevražednými tendencemi a problémy s chováním.

V období let 1991 až 2019, kdy studie probíhala, zaznamenali výzkumníci u dané věkové skupiny pouze menší nárůst psychických problémů.

„Rozdíl ve vlivu sociálních sítí na naše duševní zdraví v roce 2010 a v roce 2019 však je nepozorovatelný,“ říká jeden z autorů studie, profesor Andrew Przybylski. „Netvrdíme, že méně šťastných lidí víc využívá sociální sítě. Tvrdíme, že ta spojitost nijak nesílí.“

příloha_ovladnete_sva_data

Takový závěr – prezentovaný v akademickém časopise Clinical Psychological Science – je v protikladu s obecně rozšířenou představou o škodlivém vlivu sociálních sítí na duševní zdraví zejména mladých lidí.

Tu pro změnu naznačila v lednu zveřejněná studie londýnského Institutu vzdělávací politiky, dle jejichž výsledků sociální sítě negativně ovlivňují mimo jiné sebevědomí mladých uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?