Hlavní navigace

Sociálním sítím začíná podle všeho docházet dech

1. 11. 2018

Sdílet

 Autor: © strels - Fotolia.com
Unavují už vás sociální sítě? Snad vás uklidní, že v tom nejste sami. Techopedia už dokonce zavedla Únavu ze sociálních sítí jako odborný termín, jenž označuje „sklony uživatelů odvrátit se od sociálních sítí, když se cítí vyčerpáni příliš mnoha sítěmi, přáteli a followery, stejně jako nadměrným množstvím času stráveným udržováním těchto kontaktů“.

A ke slovu přicházejí spíše aplikace na zasílání zpráv. Již dlouho jsou označovány za velký hit budoucnosti, ve skutečnosti však začínají dominovat již nyní.

Součet uživatelů čtyř hlavních chatovacích aplikací překonal podle časopisu Business Insider v roce 2016 uživatelskou základnu čtyř největších sociálních sítí. Obliba těchto aplikací od uvedené doby dále vzrostla, na čemž mají největší podíl Viber a WhatsApp. Zato Facebook a Twitter projevují známky stagnace.

Proč se to děje? Existují různá vysvětlení, ale hlavní důvod je prostý. Aplikace na zasílání zpráv lidem poskytují všechny zásadní prvky, které čekají od sociálních sítí, ale bez souvisejícího komerčního balastu.

Snadněji se používají a jsou šité na míru mobilním zařízením, zatímco sociální sítě stále nedokáží nabízet stejný uživatelský komfort na mobilu jako v klasické verzi. A také vás nenutí probírat se záplavou obsahu, o který jste nikdy nestáli.

Žádný důvod k trvalému odklonu od sociálních sítí však není tak aktuální jako bezpečnost dat. S Facebookem se různé skandály táhnou již delší dobu, od prodeje uživatelských údajů podivným lobbistům roku 2015 – což firma přiznala až o tři roky později – po letošní narušení bezpečnosti 50 milionů lidí.

příloha_ovladnete_sva_data

Další technologický gigant jménem Google zase v říjnu 2018 definitivně ukončil provoz sítě Google+, když vyšlo najevo, že k osobním údajům uživatelů mohly mít přístup neoprávněné osoby; i Google si uvedenou informaci nechal několik měsíců jen pro sebe.

Messengery obvykle disponují šifrováním komunikace na obou koncích, takže ani aplikace samotná netuší, co píšete v pozdních nočních hodinách své lásce. Některé dokonce dokážou po určité době vymazat libovolnou konverzaci, pokud ji tak nastavíte, a obtěžující profily mohou být blokovány. I vytvoření falešného profilu bývá proti třeba Facebooku nepoměrně složitější vůli nutnosti navázat jej na příslušné telefonní číslo.

Byl pro vás článek přínosný?