Hlavní navigace

Stadia jede. Přinese herní revoluci?

19. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Google
Google spustil platformu pro hraní her na dálku. Stadia může předznamenat herní revoluci, zatím však má plno nedostatků.

Google spustil Stadii, možnou revoluci v hraní videoher. Ty je díky ní možné streamovat odkudkoliv a kdykoliv bez nutnosti pořizovat si dodatečný hardware nebo nosiče s hrami. Ostatně, DVD a a především CD jsou už pár let vymírajícím druhem. A pořídit si videohru online přes konzoli nebo službu typu Steam je dnes mnohem snazší a pohodlnější než jít do obchodu pro disk. Vymřou však i samotné konzole? Google si evidentně myslí, že ano.

Firma spustila svou herní službu Stadia, která hráčům umožňuje zahrát si nejnovější hry, k čemuž jim postačí jen slušnější internetové připojení a prohlížeč Chrome. I když, sám Google nemá za to, že by Stadia byla až tak výrazným skokem vpřed.

„Nemyslím si, že by šlo až o tolik revoluční myšlenku, když si uvědomíme, co se děje v hudebním, filmovém a televizním průmyslu. Tam už všichni rezignovali na fyzické nosiče a soustředí se prakticky jen na online a streamování,“ říká viceprezident Googlu Phil Harrison v rozhovoru pro Radio 1. Podle něj sice může být Google první, který odepíše konzole a disky, další firmy ho však budou následovat.

„Netvrdím, že ta změna nastane přes noc, ale myslím, že to je správná cesta, která představuje budoucnost herního průmyslu.“

V porovnání s Netflixem, s nímž člověk za paušál získá přístup k veškerému jeho obsahu, hráči se Stadií získají přístup ke službě a až v ní platí za konkrétní tituly, které „hrají na dálku“. Prakticky tak jde hlavně o zbavení se konzolí. Bavíme se tu však o Xboxu, PlayStationu a Nintendu – třech gigantech, které mají miliony věrných fanoušků.

„Jsme na ně připraveni,“ říká Harrison, podle kterého uživatelé ocení přínos Stadie především ve svých peněženkách. Bez nutnosti kupovat si nejnovější grafické karty nebo konzole totiž hráči získají přístup k nejnovějším hrám. Nehledě na to, že jakýkoliv hardware vyžaduje pravidelné aktualizace.

Ne všichni jsou však o změně hráčského chování a přechodu k streamování her přesvědčeni tak jako Google.

„Podle mě jde zatím o první testovací fázi. Tahle technologie je v zárodku a potrvá ještě spoustu let, než se z ní stane mainstream,“ soudí šéf Xboxu Phil Spencer. „Nejlepší způsob, jak si zahrát svou oblíbenou hru bude ještě dlouho představovat konzole připojená k televizi.“

A první testy Stadie mu zatím dávají za pravdu. S každou pochvalou, kterou bychom mohli Stadii složit, se totiž vyjevuje přinejmenším jedno ale. Stadia funguje, to ano, ovšem jen ve správných podmínkách a se správnou hrou. Správné podmínky přitom v současnosti představuje Chromecast Ultra podporující 4K streaming a 5.1 surround zvuk, k němuž Google při zakoupení některé z raných verzí Stadie přidává ještě speciální ovladač. A samozřejmě, pořádné internetové připojení. To především.

Pro PC a telefony zatím služba obsahuje celou řadu nedostatků. Na telefonech je prakticky nepoužitelná, nehledě na to, že ji podporují jen googlovské Pixely, nebo na případné datové limity – dle výpočtů Googlu 4K streaming spolyká 20 GB dat za hodinu. Grafika i responzivita je při správném nastavení dobrá, nikoliv skvělá, a určitě ne srovnatelná se špičkovými herními PC. A pravda je, že pokud Google Stadii prezentuje coby budoucnost hraní, nestačí, aby byla „celkem dobrá“ nebo „hratelná“. Musí být zkrátka bezchybná.

příloha_ovladnete_sva_data

Dalším problémem v počáteční fázi může být nabídka hratelných titulů. Google jich původně sliboval 12, později seznam rozšířil na 22, z toho je jedna exkluzivita. Dost z nich navíc přijde na stejné (nebo dokonce větší) peníze jako kdekoliv jinde, přičemž investujete do verze vázané výlučně na servery Googlu. Rovněž nic, kvůli čemu by měla být Stadia neodolatelná.

Lze tedy Stadii skutečně považovat za budoucnost? Anebo by bylo lepší zeptat se jinak. Představuje streamování budoucnost hraní? Možná. Zdá se, že přinese nejen zábavu, ale i určité pohodlí. Jestli je však Stadia platformou, která nám takovou budoucnost přiblíží, o tom máme své pochybnosti. Ovšem ať už bude úspěšná, nebo nikoliv, těžko se ubránit dojmu, že Google její spuštění poněkud zfušoval. Technologie a myšlenka, která se za ní skrývá, je skvělá, vše ostatní je polovičaté a funkční jen ve specifických podmínkách. Těžko říct, jestli to tak Google skutečně zamýšlel. Pokud ano, pak nás napadá další spousta otázek...

Byl pro vás článek přínosný?