Hlavní navigace

T-Mobile spustí síť Sigfox pro internet věcí

11. 9. 2015

Sdílet

 Autor: IDG Czech Republic © Radan Dolejš
Po výsledcích pilotního provozu sítě Sigfox se T-Mobile rozhodl pokrýt celou Českou republiku novou sítí Sigfox pro vytvoření komunikační sítě pro internet věcí. K celorepublikovému pokrytí bude zapotřebí minimálně 350 základnových stanic.

Pilotní provoz sítě Sigfox probíhal od června do srpna letošního roku. A výsledky pilotu prý byly skvělé, takže síť Sigfox by měla pokrýt ČR nejpozději do konce roku 2016, a to prostřednictvím minimálně 350 základnových stanic. Je určena pouze pro komunikaci mezi stroji (M2M).

Již v první polovině příštího roku hodlají oba partneři (T-Mobile a SimpleCell Networks (dříve Blue Cell Networks)) Sigfox spouštět ve vybraných regionech a zároveň zahájit prodej řešení, která nevyžadují vyloženě celoplošné pokrytí.

„Internet věcí je fenoménem budoucnosti, do pěti let má být podle odhadů připojeno kolem 200 miliard zařízení,“ říká generální ředitel T-Mobile Milan Vašina a dodává: „T-Mobile se chce na tuto oblast zaměřit a prvním významným krokem je celorepublikové pokrytí sítí určenou speciálně pro internet věcí.“

Společnosti T-Mobile a SimpleCell Networks v průběhu pilotního provozu testovaly technologické a praktické možnosti řešení Sigfox , zejména kvalitu pokrytí základnových stanic a prostup signálu do budov.

Výsledky v úspěšnosti předčily očekávání: byl zjištěn obrovský dosah signálu v přímé viditelnosti (až 120 kilometrů), velmi dobrý průnik do budov a vysoká spolehlivost doručení zprávy i za špatných rádiových podmínek při pokrytí místa z více základnových stanic.

Zprávy byly obvykle doručovány za jednu vteřinu. Pilot rovněž prokázal vysokou odolnost proti rušení a bezproblémovou instalaci a oživení základnových stanic. Testování probíhalo v oblastech bezpečnosti, logistiky, utilities a tzv. Smart Cities.

Síť Sigfox  se instaluje na standardní mobilní vysílače a umožňuje ekonomický a energeticky úsporný přenos malých datových objemů na dlouhé vzdálenosti. Tím odstraňuje bariéry pro širokou implementaci řešení internetu věcí a M2M a zásadně prodlužuje životnost baterie a připojených zařízení.

příloha_ovladnete_sva_data

Globální síť Sigfox  je rozšiřována prostřednictvím partnerského programu Sigfox  Network Operator s momentálním pokrytím přes jeden milion kilometrů čtverečních.

Z možných příkladů využití můžeme třeba zmínit hlídání volných parkovacích míst, monitoring spotřeby vody či elektrické energie, hlídání automobilů nebo třeba domácích zvířat.

Byl pro vás článek přínosný?