Hlavní navigace

Tvůrce Webu mu chce vrátit jeho původní smysl

3. 10. 2018

Sdílet

 Autor: © NRHorizon - Fotolia.com
Solid – data pod kontrolou. Opravdu?

Tvůrce WorldWideWebu, Sir Tim Berners-Lee, vyvíjí technologii, díky které lidé dle něj budou mít svá data více pod kontrolou. Solid, jak ji pojmenoval, shromažďuje osobní informace na jediném místě a lidé se můžou rozhodnout, jaké informace s jakou službou či stránkou chtějí sdílet.

Podle něj je podobná technologie nezbytná, jelikož současný model, kdy lidé zadávají spousty dat na množství stránek a služeb, není vyhovující. Solid byl spuštěn jako open-sourceový projekt, do jehož vývoje se může zapojit každý, krom toho však Berners-Lee založil společnost Inrupt, která má vytvořit jeho základní infrastrukturu.

„Web se vyvinul v prostor nerovnosti ovládaný mocnými, kteří ho využívají k prosazování vlastní agendy,“ píše Berners-Lee na stránce Medium.com. Solid má dle něj na web vrátit rovnováhu tím, že lidé budou mít svá data plně pod kontrolou.

„Lidé chtějí, aby jim aplikace pomáhaly a byly pro ně užitečné bez toho, aby je tajně špehovaly. Chtějí takové aplikace, které jim ve druhém plánu nepodsouvají, co si mají koupit.“

Solid je tak založen na zabezpečených „silech“ nazývaných „pody“, do kterých lidé ukládají data jako jsou kontaktní informace, obrázky nebo videa. Data v těchto „podech“ zůstávají a služby třetích stran v případě potřeby žádají o přístup k nim, namísto toho, aby byla uložena přímo na stránkách nebo serverech těchto služeb. Dle Bernerse-Leeho si lze „pody“ představit jako zabezpečené USB flash disky nebo osobní webové stránky. Každý přitom bude moct vlastnit více podů, v závislosti na účelu nebo typu dat, které budou schraňovat.

„Se Solidem budete mít mnohem větší kontrolu nad svými daty a budete se sami rozhodovat, jaké aplikace k nim mohou mít přístup.“ Podle Bernerse-Leeho navíc takový systém usnadní aplikacím analýzu těchto dat, na základě které jim umožní lépe reagovat na individuální potřeby uživatele, a hlavně přiblíží WWW zase víc myšlence, se kterou byl stvořen.

Mezi odborníky však zatím převládá spíš skepse, podle dopisovatele BBC Bryana Lundukea Berners-Lee význam technologie zveličuje.

příloha_ovladnete_sva_data

„Nabízí jen zlomek toho, čím už disponují třeba Dropbox nebo Nextcloud. Myslím, že pohoří.“ Kolega Steve Wilson se přidává: „I kdyby lidé mohli mít svá osobní data pod kontrolou, jak si Solid poradí s daty, která jsou o nás vytvářena bez našeho vědomí? Máme vůbec představu, kolik jich je?“

Berners-Lee je ale i přesto odhodlaný myšlenku podpořit a dokonce kvůli ní polevuje v práci ve vedení W3C konsorcia. Do nové společnosti Inrupt hledá vývojáře a další pracovníky, kteří pomůžou Solid uvést v život.

Byl pro vás článek přínosný?