Hlavní navigace

Twitter začal označovat fake news týkající se koronaviru

14. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © Karen Roach
Podobně jako Facebook, také Twitter začal s označováním obsahu, který považuje za „klamavý nebo potenciálně nebezpečný“.

Twitter začal označovat tweety obsahující zavádějící informace týkající se onemocnění Covid-19. Příkladem takového tweetu prý je myšlenka amerického prezidenta Donalda Trumpa, který před pár dny nadhodil, zda by jako prevence před onemocněním nefungovalo aplikování dezinfekce do těla injekčně.

Experti však varují, že moderátoři sociální platformy budou zahlceni a opatření ve výsledku nemusí mít žádný anebo paradoxně opačný efekt. Někteří uživatelé by prý označení příspěvku mohli brát jako svého druhu vyznamenání.

Twitter v oficiální zprávě uvádí, že chce omezit „šíření potenciálně nebezpečeného a klamavého obsahu“. Yoel Roth, šéf sekce Integrity platformy, následně doplnil, že nové pravidlo se bude vztahovat na každého, kdo „bude sdílet zavádějící informace, včetně světových lídrů“.

K takto označeným „závadným“ příspěvkům pak Twitter dodá odkaz na stránku s dodatečnými informacemi, kterou považuje naopak za důvěryhodnou. V některých případech může uživatele dokonce upzornit na to, že daný tweet je v rozporu s názory odborníků. V plném znění Twitter cílí na obsah:

1) který je nepravdivý nebo zavádějící dle expertů jako jsou veřejné autority v olbasti zdravotnictví

2) jehož pravdivost, důvěryhodnost nebo přesnost je diskutabilní či neznámá.

Nový systém začíná platit tento týden, ovšem zpětně bude aplikován i na příspěvky staršího data.

„Naše týmy pracují a vylepšují interní systémy k proaktivnímu monitorování obsahu souvisejícího s Covid-19,“ stojí ve zprávě.

Doktor Bernie Hogan z oxfordského Internetového institutu však upozorňuje: „Internetoví trollové často záměrně vedou dezinformační kampaně, aby moderátory zahltili. Problém je podle mě hlavně v tom, že Trump a jemu podobní dokážou z každého nesouhlasného názoru udělat fake news, takže jeho příznivci na tahle upozornění nebudou brát zřetel. Pro některé může být takové označení dokonce jistým vyznamenáním, že jejich názor je ´establishmentem´ považován za nesprávný.“

příloha_ovladnete_sva_data

Twitter proti zavádějícím informacím začal zasahovat už v březnu, přičemž od té doby se potýkal s více než půl druhým milionem účtů, které se „snažily překrucovat“ diskuzi na téma Covid-19, zhruba 1100 tweetů rovnou odstranil.

Nový systém označování příspěvků připomíná ten, který zavedl Facebook, ačkoliv Twitter prý k hodnocení a ověřování věrohodnosti obsahu nebude využívat informace z nezávislých zdrojů třetích stran. Odborníci se shodují, že podobná opatření jsou rizikovým balancováním mezi cenzurou a svobodou projevu.

Byl pro vás článek přínosný?