Hlavní navigace

USA příští rok ukončí spolupráci s ICANN

16. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Americký Národní telekomunikační a informační úřad (NTIA) ukončí formální vztah s Internetovým sdružením pro přidělování jmen a čísel (ICANN).

NTIA nechá v příštím roce vypršet smlouvu, díky které má americká vláda kontrolu nad internetovým sdružením ICANN. Místo toho má prý vzniknout nový model globálního řízení této organizace.

ICANN v posledních letech čelilo velké kritice kvůli svému úzkému propojení s americkými úřady. Tato kritika ještě nabrala na intenzitě po špehovacím skandálu NSA. Představitelé obou organizací nicméně svorně tvrdí, že jejich partnerství nikdy nemělo být dlouhodobou záležitostí a jde tak spíše jen o přirozený vývoj. ICANN přitom s NTIA spolupracuje již od roku 1999.

NTIA se navíc domnívá, že správný čas na změnu nastal také proto, že organizace ICANN dospěla a její procesy jsou již dostatečně transparentní.

Přechod na nový model musí podle NTIA získat širokou podporu od internetové komunity. Nový způsob řízení prý musí zachovat bezpečnost, stabilitu a odolnost ICANN. Stejně důležitá je pak prý i otevřenost internetu. NTIA proto nepodpoří model, který dá kontrolu ICANN do rukou jediného státu.

Na konkrétní podobě nového modelu řízení se má podílet široká řada organizací. NTIA chce do jeho vytvoření zahrnout připomínky od občanských organizací i různých internetových skupin. První debata o nové podobě ICANN se má uskutečnit v Singapuru ve dnech 23. až 27. března.

příloha_ovladnete_sva_data

Americká obchodní skupina NetChoice nicméně rozhodnutí NTIA zpochybnila. Dává ho do spojení se skandálem NSA. „Doufám, že to není jen ustrašená reakce na Snowdenova odhalení, která s ICANN nijak nesouvisí,“ komentoval rozhodnutí NTIA šéf skupiny Steve DelBianco. Podle DelBianca by ukončení kontraktu znamenalo, že NTIA by již nemohla zasahovat do zlepšování služeb ICANN. V celé spolupráci podle něj šlo vždy jen o dohled nad jinak nezávislou organizací.

 

Byl pro vás článek přínosný?