Hlavní navigace

Už jste potvrdili nové podmínky užívání WhatsAppu

18. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Populární aplikace začíná urgovat uživatele, kteří dosud nepotvrdili nové podmínky jejího užívání.

Uživatelé WhatsAppu, kteří dosud nepotvrdili nové podmínky používání, by se měli připravit na to, že je k tomu aplikace začne „neodbytně“ vyzývat.

Změny se týkají primárně možností, jakými firmy mohou interagovat se svými zákazníky, přičemž od ledna, kdy byly oznámeny, se vedou debaty o tom, jak ovlivní způsob a množství dat, které WhatsApp sdílí se svou mateřskou společností čili Facebookem.

Ta tvrdí, že většina ze dvou miliard uživatelů WhatsAppu už nové podmínky přijala.

Ti, kteří tak dosud neučinili, však mohou začít pozorovat omezení funkčnosti WhatsAppu, počínaje od neviditelných seznamů chatu až po nemožnost přijmout video hovor či obdržet zprávu. Účty by však mazány být neměly.

Po lednovém oznámení změn se mezi uživateli strhla vlna nevole a na internetu se objevily výzvy k bojkotu aplikace, v důsledku čehož vzrostla popularita konkurenčních produktů typu Telegram nebo Signal. WhatsApp se však brání tím, že se stal obětí „dezinformací“.

příloha_ovladnete_sva_data

Argumentuje, že zprávy přes aplikaci zaslané zůstanou nadále šifrované koncově, takže čitelné pouze odesílatelem a adresátem. Společnost však potvrdila, že s Facebookem a jeho dalšími firmami může sdílet telefonní číslo a další informace poskytnuté při registraci, informace o typu používaného telefonu a operátorovi, IP adresu (z níž lže vyčíst lokaci uživatele) a také informace o platbách a jiných finančních transakcích uskutečněných přes WhatsApp.

Naopak, co prý WhatsApp s Facebookem nesdílí, jsou vaše kontakty, byť je prý potřebuje kvůli „poskytování svých služeb“.

Byl pro vás článek přínosný?