Hlavní navigace

V kryptoměnách perou zločinci desítky miliard korun

13. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © ulchik74
Jen v rámci Evropy jsou v kryptoměně prány tři až čtyři miliardy liber, v přepočtu více než sto miliard korun. Uvedl to Europol.

Podle šéfa Europolu Roba Wainwrighta je praní špinavých peněz v kyberprostoru závažným problémem, kterým by se měly unijní státy a odborníci koordinovaně zabývat. Jeho apel přichází po strmém pádu hodnoty Bitcoinu, která se ještě v prosinci pohybovala na rekordně vysoké úrovni. Wainwright odhaduje, že tři až čtyři procenta z nezákonného souhrnného stomiliardového obratu evropských kriminálních organizací, jsou prány skrz kryptoměny.

„Ten objem stále roste, což je znepokojující,“ říká šéf evropského policejního úřadu. Podle něj podsvětí přirozeně přitahuje anonymní a neregulovaná povaha virtuálních měn, která zároveň komplikuje případnou práci policie.

„Jelikož transakce neprobíhají v rámci bankovních institucí a nejsou řízeny žádnou centrální autoritou, policie je nemůže nijak sledovat. A i v případě, že nějakou transakci vyhodnotí jako nelegální, nemůže například přistoupit k zablokování účtu, tak jako v případě běžného bankovnictví,“ popisuje policejní nesnáze související s kryptoměnami Wainwright.

Europol v aktuální zprávě popisuje také metody, jaké zločinecké organizace k praní peněz využívají. Zisky ze svých nelegálních aktivit promění ve virtuální měnu, rozdělí na menší části a pošlou lidem, kteří na první pohled nejsou s organizacemi nijak spjatí, ale fungují v obchodu jako prostředníci. Ti virtuální měnu promění ve skutečné peníze, které následně takto vyprané vracejí zpět organizátorům kriminálních akcí.

„Ve většině případů je pro policii velice obtížné zjistit, komu ty peníze putují,“ říká Wainwright, dle kterého v poslední době vzrůstá především objem praných peněz pramenících z pouličního prodeje drog.

příloha_ovladnete_sva_data

„Společnosti zprostředkovávající bitcoinové obchody by se proto dle mého měly chovat zodpovědněji a v případě vyšetřování rozsáhlých kriminálních případů spolupracovat s policií.“

Na půdě britského parlamentu už v této souvislosti začaly vznikat směrnice, které by měly zprostředkovatele obchodů v kryptoměnách v případě podezření přimět zveřejnit totožnost obchodujících.

Byl pro vás článek přínosný?